Solarni paneli rade i pri oblačnom vremenu

Razbijanje mitova

Pojedini kritičari solarne energije tvrde da solarni paneli ne proizvode električnu energiju tijekom oblačnih dana. Međutim, ta je tvrdnja netočna. Solarni paneli i tijekom oblačnih dana mogu proizvoditi 10-25 posto od uobičajene količine električne energije koju proizvode tijekom sunčanih razdoblja.

Iznimno toplo vrijeme ne znači nužno i veću proizvodnju električne energije

Možemo pretpostaviti da će solarni paneli bolje raditi na iznimno toplom, sunčanom vremenu, ali ono što je poznato jest da previše topline može zapravo smanjiti izlazni napon za 10-25 posto. Iz toga se zaključuje kako vrlo toplo vrijeme nije najpovoljnija opcija za proizvodnju energije u solarnim panelima te stoga većina proizvođača solarnih panela na specifikacijama proizvoda navodi optimalne uvjete rada pri temperaturi od 25˚C.

Zbog prethodno navedenih razloga je zanimljivo da solarni energetski sustav može biti učinkovitiji u San Franciscu, nego u mnogo toplijem Las Vegasu, iako Vegas ima više sunčanih dana. Naime, San Francisco je dobro poznat po maglovitim i hladnijim danima i stoga se može pretpostaviti kako u takvom području solarni paneli ne bi dobro funkcionirali. Međutim, iako je količina izravnog Sunčevog zračenja smanjena zbog magle i oblaka, solarni paneli bolje funkcioniraju na hladnijim temperatura te proizvode značajne količine električne energije. Prema analizi SolarCityja, korištenjem kućnog solarnog sustava u San Franciscu se godišnje može uštedjeti oko 1.500 dolara na komunalnim računima. Osim San Francisca, ista se ušteda može postići na godišnjoj razini i u Bostonu u kojem solarni energetski sustav dobro radi i bez obzira na niže temperature.

Jedan od američkih gradova s najviše oblačnih dana je  Portland koji je i bez obzira na to postao lider među američkim gradovima u korištenju solarne energije. Tako je prema „Shining Cities“ izvješću Portland naveden kao 17. po redu „najsolarniji“ grad u SAD-u, pobijedivši pritom gradove kao što su Jacksonville, Florida i Washington D.C.

San Francisco / Foto skeeze

Sunce je samo dio priče

Ako živite na području s oblačnim i hladnijim vremenom, još uvijek si možete priuštiti i iskoristiti solarni energetski sustav. Sunce je samo dio čitave priče. Jedan od glavnih čimbenika za razmatranje kupnje solarnog energetskog sustava su iznosi električne energije na vašim mjesečnim računima. Ako su visoki ili vrlo visoki, možda ćete tada biti motivirani na pronalaženje nekog alternativnog izvora električne energije, pa čak i ako područje gdje živite ima oblačnih dana.

Trenutno postoje dva trenda koja idu u korist instalacije solarnih panela u oblačnijim područjima. Prvi je da su solarni paneli postupno postali sve učinkovitiji, posebice u oblačnim mjestima, a drugi je činjenica da su cijene solarnih panela znatno pale unazad nekoliko godina pa je zato danas pristupačnije instalirati veći solarni sustav na mjestima s manje izravne Sunčeve svjetlosti.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Solarna industrija otvara nova radna mjesta 17 puta brže nego cijelo gospodarstvo SAD-a

U razdoblju od 2010. do 2016. godine zabilježen je ubrzan rast zaposlenosti u solarnoj industriji, koja trenutno nudi više novih radnih mjesta nego bilo koja druga industrija u SAD-u. Na žalost, američki predsjednik ima svoje planove koji se kose s nastojanjem prelaska industrija na obnovljive izvore energije i potiskivanjem fosilnih goriva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER