I punionice za električna vozila mogu biti ugodno mjesto za odmor

Ove ultra brze solarne stanice za punjenje EV-a omogućuju punjenje vozila za 15 minuta

Arhitektonska tvrtka COBE sa sjedištem u Kopenhagenu nedavno je predstavila projekt možda najljepših i najodrživijih stanica za punjenje električnih vozila na svijetu. Ove ultra brze solarne stanice su u cijelosti izgrađene od reciklabilnih materijala, a njihova posebnost nije samo u tome što omogućuju punjenje vozila za 15 minuta, već vozačima također nude lijepo i ugodno mjesto za odmor i opuštanje.

Prva ovakva stanica za punjenje električnih vozila instalirana je na autocesti E20 u danskom gradu Fredericia, dok se duž skandinavskih autocesta planira postavljanje njih još 47 - još sedam u Danskoj, 20 u Švedskoj i 20 u Norveškoj.

Dizajnirana u partnerstvu sa zajedničkim pothvatom Powered by E.ON Drive & Clever, ova ultra brza solarna stanica za punjenje električnih vozila sastoji se od nekoliko ili od cijelog niza niza struktura nalik stablima koje se uglavnom izrađuju od certificiranog drva i reciklabilnih materijala. Strukture inspirirane stablima imaju nadstrešnicu koja pruža sjenu i zaštitu, a istovremeno osigurava prostor za zeleni krov i solarne panele. Modularne strukture su prilagodiljive tako da se višestrukim strukturama „stabala“ može dobiti cijela „šuma“.

Tako se prva stanica u Fredericiji sastoji od 12 struktura s nadstrešnicom ukupne površine od 400 kvadratnih metara. Dansko društvo za zaštitu prirode pomoglo je u odabiru sadnica koje okružuju stanicu kako bi se poboljšala biološka raznolikost i postigla umirujuća atmosfera, koja se u potpunosti razlikuje od svih dosadašnjih benzinskih postaja i punionica na autocestema koje u pravilu vrlo brzo napuštamo.

„Električna vozila nas vode u budućnost“, rekao je Dan Stubbergaard, arhitekt i osnivač tvrtke COBE. „Našim dizajnom stanica vlasnicima električnih vozila nudimo priliku za odmor i opuštanje u maloj zelenoj oazi. Energija i tehnologija su zelene pa smo htjeli da to odražavaju i arhitektura, materijali i sam koncept stanice. Tako smo stanicu dizajnirali korištenjem održivih materijala i smjestili je u čisto, mirno okruženje sa stablima i sadnicama koje ljudima na putovanju nudi potreban odmor i relaksaciju.“

Dizajn ove ultra brze solarne stanice za punjenje EV-a već je dobio nagradu za infrastrukturu Bygningspræmiering (2018 Danish Building Awards), a njihovo postavljanje diljem Skandinavije provodi se uz potporu projekata Europske komisije Connecting Europe Facility (CEF) i High Speed Electric Mobility Across Europe.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER