Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Vizualno privlačno korištenje obnovljivih izvora energije

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

MDT-Tex, tvrtka specijalizirana za izradu tekstilno-membranskih konstrukcija, predstavila je svoj novi proizvod - solarnu punionicu za električna vozila sa solarnim panelima zanimljivog, cvjetno nadahnutog dizajna, tzv. „type E tulip umbrellas“.

Fotografija: MDT-tex

Ovi solarni kišobrani u obliku tulipana sastoje se od središnjeg „jarbola“ dimenzija 5,3 x 5,3 metara, koji osigurava zaštićeno parkirno mjesto za do dva automobila. Svaka zavojna konstrukcija opremljena je s 15 poly-Si solarnih panela ukupne ugrađene fotonaponske snage od približno 4 kWp. S integriranim brzim punjačima, ova solarna punionica može napuniti električno vozilo – primjerice BMW i3 na 80 % za oko tri sata.

Fotografija: MDT-tex

Riječ je o sklopivoj strukturi koja, ovisno o izabranim dodacima, ima nekoliko funkcija, a neke od njih su: 

  • sakupljanje i filtriranje vode
  • osiguravanje parkirališnog mjesta
  • punjenje električnih uređaja
  • solarni priključak za e-auto
  • solarni priključak za e-biciklu

Fotografija: MDT-tex

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Solarne ceste kao ceste budućnosti

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Maroko u pustinji gradi solarnu farmu veličine Pariza

U suncem okupanom podnožju planinskog masiva Visokog Atlasa u Maroku događa se nevjerojatna preobrazba. Na žutom marokanskom pijesku niknula je solarna farma Noor s tisućama zakrivljenih ogledala, koja će ubrzo promijeniti način proizvodnje električne energije na cijelom afričkom kontinentu.

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER