U Kaliforniji od 2029. godine isključivo električni autobusi

Veliki korak za zaštitu okoliša

U Kaliforniji je krajem prošlog tjedna najavljena odluka prema kojoj će prijevozničke tvrtke od 2029. godine za pružanje usluga javnog prijevoza moći nabavljati isključivo električne autobuse. Očekuje se kako će flota gradskih autobusa u toj američkoj saveznoj državi u potpunosti voziti na električni pogon do 2040. godine.

Do 2040. autobusi s nultom emisijom

Američka savezna država Kalifornija - peto najmoćnije gospodarstvo svijeta, krenula je na odlučan i ambiciozan put postizanja 100-postotnog korištenja čiste energije do 2045. godine. U svibnju ove godine postala je i prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela. Ova obveza stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine, a pored obvezne ugradnje solarnih panela, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti uvode se i novi standardi koji se tiču poboljšane izolacije kuća.

No, po pitanju promicanja zaštite okoliša Kalifornija najavljuje još jedan „zeleni“ potez. Naime, Kalifornijski odbor za zaštitu zraka (California Air Resources Boards, CARB) je u petak, 14. prosinca, jednoglasno usvojio novi prijedlog prema kojem 2029. godine svi novi gradski autobusi u cijeloj državi moraju biti električni. Također, u Odboru očekuju da će svi gradski autobusi biti u potpunosti električni do 2040. godine, čime se procjenjuje da će se u periodu od 2020. do 2050. emisije stakleničkih plinova smanjiti za 19 milijuna metričkih tona, što je ekvivalent uklanjanju 4 milijuna automobila s cesta.

PROTERRA 35' Catalyst Bus / Fotografija: proterra.com

Počevši s 2023. godinom, četvrtina novih autobusa mora biti električna, a do 2026. taj će se zahtjev povećati na polovicu svih novih autobusa. Prema New York Timesu, od ukupno 12.000 kalifornijskih autobusa svega ih 150 vozi na električni pogon.

„Javna autobusna flota s nultom emisijom znači čišći zrak za sve nas“, izjavila je Mary D. Nichols, predsjednica CARB-a. „Time se drastično smanjuje onečišćenje ispušnim plinovima autobusa u zajednicama s niskim prihodima te pruža više pogodnosti za vozače ovisne o tranzitnom prijevozu“.

Unatoč početnim visokim troškovima nabavke novih električnih autobusa, u Odboru tvrde kako će lokalne zajednice dugoročno uštedjeti novac i to čak 1,5 milijarde dolara za održavanje, gorivo i ostale troškove do 2050., a pored toga Kalifornija također nudi i poticaje za nabavku hibridnih kamiona i autobusa, kao i onih u potpunosti električnih. „Stavljanjem u promet više autobusa s nultom emisijom također će se smanjiti potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova, kao i omogućiti dugoročne uštede troškova za prijevoznike“, dodala je Nichols.

Kalifornija ubrzano grabi prema zelenoj budućnosti / Fotografija: Creative Commons / Pixabay

Novi lider na području zaštite okoliša

Kalifornija je već odavno postavila ciljeve koji premašuju američke savezne standarde kada je u pitanju zelena energija te je tako početkom rujna usvojila Zakon SB100 (Senate Bill No. 100), prema kojem će se sva električna energija do 2045. morati proizvoditi iz obnovljivih izvora kao što su energija vjetra i Sunca te hidroenergija, a njime se cilj postizanja korištenje čiste energije ubrzava na 50 % do 2025. i 60 % do 2030. godine.

Ovaj zakon bio je jasan signal kalifornijskim tvrtkama koje će ulaganja morati preusmjeriti u čistu energiju, a pobornici čiste energije nadaju se kako će i sama obveza potaknuti inovacije koje će omogućiti da Kalifornija u potpunosti prestane s korištenjem fosilnih goriva tijekom sljedećih 27 godina.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

Kalifornijsko zakonodavstvo podržalo prijelaz na 100-postotnu čistu energiju

Upravo je usvojen zakon kojim će ova američka savezna država i peto najmoćnije gospodarstvo na svijetu krenuti prema postizanju cilja ostvarenja 100-postotne čiste energije do 2045. godine. Tako je Kalifornija postala najveće svjetsko gospodarstvo koje je prvo donijelo takav ekološki prihvatljiv zakon. Guverner Jerry Brown treba ga potpisati do kraja sljedećeg mjeseca čime će stupiti na snagu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER