Šarmantan primjer graditeljske umješnosti i poštovanja prirode

Zadivljujući interijer održive kućice na drvetu

Dizajnerska tvrtka specijalizirana za oblikovanje i izgradnju kućica na drveću, ArtisTree, nedavno je predstavila svoj novi objekt – šarmantnu kućicu Yoki Treehouse u središnjem Teksasu.

Podignuta iznad potoka u teksaškom eko-odmorištu između dva stabla i na visini od 7,5 metara, Yoki Treehouse je izniman primjer graditeljske umješnosti i poštovanja prirode.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Blizina potoka bila je dovoljna inspiracija za ime i dizajn navedene kućice. Naime, naziv „Yoki“ označava „kišu“, a dolazi iz govora indijanskog plemena Hopi, koji su danas nastanjeni na području rezervata u sjeveroistočnoj Arizoni. Prema Willu Beilharzu, osnivaču tvrtke ArtisTree, „voda je život, jedan od naših najdragocjenijih resursa, a ArtisTree kućice su dizajnirane kako bi ljude što više i osobnije približile izvorima prirode.“

 

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

 

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Izgrađena od drva brijesta, čempresa i smreke, ova konstrukcija se sastoji od dva zasebna objekta – kućice površine od oko 47 četvornih metara, koja je mostom duljine 18 metara povezana sa zasebnom prostorijom u kojoj je smještena kupaonica. Most se sastoji od više različitih platformi, a sve s ciljem omogućavanja dovoljno otvorenog prostora za uživanje u okolnoj prirodi.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

U glavnoj kućici, snažan naglasak na važnosti prirode zamjećuje se u gotovo svakom kutku. Ulaz se nalazi na krovu, a kroz vanjski trijem prodiru grane drveća, čineći pritom ovu konstrukciju u potpunosti dijelom svog prirodnog okruženja. Obilje prozora, uključujući stakleni prednji zid, omogućuje gostima povezivanje s prirodom.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Zasebna kupaonica svojim izgledom više podsjeća na spa objekt, a prostrani prozori koji se prostiru čitavom površinom zidova pružaju gostima mirno mjesto za uživanje u predivnom pogledu na prirodu koja ih okružuje.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zajedno za hrvatski zeleni oporavak i razvoj!

Čak osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki, uputilo je svoje zajedničke zahtjeve novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, tražeći snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta. Upravo je aktualan trenutak ključan za stvaranje kvalitetnog temelja za istinski održiv oporavak!

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER