Šarmantan primjer graditeljske umješnosti i poštovanja prirode

Zadivljujući interijer održive kućice na drvetu

Dizajnerska tvrtka specijalizirana za oblikovanje i izgradnju kućica na drveću, ArtisTree, nedavno je predstavila svoj novi objekt – šarmantnu kućicu Yoki Treehouse u središnjem Teksasu.

Podignuta iznad potoka u teksaškom eko-odmorištu između dva stabla i na visini od 7,5 metara, Yoki Treehouse je izniman primjer graditeljske umješnosti i poštovanja prirode.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Blizina potoka bila je dovoljna inspiracija za ime i dizajn navedene kućice. Naime, naziv „Yoki“ označava „kišu“, a dolazi iz govora indijanskog plemena Hopi, koji su danas nastanjeni na području rezervata u sjeveroistočnoj Arizoni. Prema Willu Beilharzu, osnivaču tvrtke ArtisTree, „voda je život, jedan od naših najdragocjenijih resursa, a ArtisTree kućice su dizajnirane kako bi ljude što više i osobnije približile izvorima prirode.“

 

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

 

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Izgrađena od drva brijesta, čempresa i smreke, ova konstrukcija se sastoji od dva zasebna objekta – kućice površine od oko 47 četvornih metara, koja je mostom duljine 18 metara povezana sa zasebnom prostorijom u kojoj je smještena kupaonica. Most se sastoji od više različitih platformi, a sve s ciljem omogućavanja dovoljno otvorenog prostora za uživanje u okolnoj prirodi.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

U glavnoj kućici, snažan naglasak na važnosti prirode zamjećuje se u gotovo svakom kutku. Ulaz se nalazi na krovu, a kroz vanjski trijem prodiru grane drveća, čineći pritom ovu konstrukciju u potpunosti dijelom svog prirodnog okruženja. Obilje prozora, uključujući stakleni prednji zid, omogućuje gostima povezivanje s prirodom.

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Fotografija: Smiling Forest | ArtisTree

Zasebna kupaonica svojim izgledom više podsjeća na spa objekt, a prostrani prozori koji se prostiru čitavom površinom zidova pružaju gostima mirno mjesto za uživanje u predivnom pogledu na prirodu koja ih okružuje.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER