Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Spajanje ljepote i čiste energije s ciljem stvaranja održive i prilagodljive infrastrukture gradova budućnosti

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

Prošle smo godine izvještavali o zanimljivim projektima dizajnerskog natječaja Land Art Generator, na koji su svoje radove prijavili brojni umjetnici, arhitekti, inženjeri i krajobrazni arhitekti iz cijelog svijeta. Natječajem LAGI 2018 u Melbourneu nastojao se odabrati najbolji projekt za realizaciju kroz postojeći master plan razvoja zaljeva Port Phillip i područja St Kilda u australskoj saveznoj državi Victoria.

U uži izbor ovog dizajnerskog natječaja ušlo je tada ukupno 25 projekata, među njima i projekti Soundscape i Sun Ray, a pobjedu je odnio dizajnerski studio NH Architecture, za svoj projekt Light Up kojim inkorporira solarnu tehnologiju, tehnologiju vjetroelektrana i tehnologiju mikrobnih gorivih ćelija za godišnju proizvodnju 2.220 MWh čiste energije, dovoljne za napajanje gotovo 500 kućanstava. Pobjednički projekt osvojio je novčanu nagradu u visini od 16.000 američkih dolara, dok je drugoplasirani tim Night & Day nagrađen s 5.000 dolara.

Ovogodišnji natječaj LAGI 2019 organizira se pod sloganom „Povratak izvoru“ te poziva umjetnike iz cijelog svijeta na stvaranje prepoznatljivog landmarka u jedinstvenom gradu budućnosti Masdar Cityju kraj Abu Dhabija. Kako je riječ o ekološki najčišćem gradu na svijetu, u kojem se stanovnici koriste isključivo obnovljivom energijom, najbolji izabrani projekt i umjetničko djelo će također koristiti tehnologiju obnovljivih izvora energije kao medij kreativnog izražavanja i osigurati proizvodnju energije na licu mjesta u skladu s razvojnim planom Masdar Cityja.

Masdar je arapska riječ za izvor

Kao naziv tvrtke za obnovljive izvore energije sa sjedištem u Abu Dhabiju i najambicioznijeg niskougljičnog razvojnog projekta na svijetu, Masdar se vezuje uz Sunce kao izvor energije koji održava život na Zemlji, potiče vjetrove i valove te stvara klimu pogodnu za ljude.

„Izvor“ također ima značenje u kontekstu inicijative Land Art Generator, koja je osnovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2008. godine. Prvi dizajnerski natječaj LAGI podržala je upravo tvrtka Masdar, a svečanost dodjele nagrada održana je na Svjetskom samitu o budućnosti energije 2011. godine. LAGI dizajnerski natječaj za 2019. godinu vraća se tako svom izvoru - u Masdar, tamo gdje je i započeo.

LAGI 2019 predstavlja novu vrstu izazova inicijative Land Art Generator. Ovogodišnje posebno izdanje natječaja organizira se u partnerstvu s 24. Svjetskim energetskim kongresom, najvećim i najutjecajnijim globalnim energetskim događajem koji već dugih 95 godina predstavlja forum za inovacije i dijalog o energetskim pitanjima. Upravo na 24. Svjetskom energetskom kongresu (World Energy Congress) održat će se i izložba 25 projekata koji će ući u uži izbor natječaja namijenjenog za izgradnju u Masdar Cityju.

LAGI 2019 - Povratak izvoru, poziva stoga umjetnike iz cijelog svijeta na predstavljanje vizija o tome kako bi trebala izgledati umjetnost na javnim prostorima grada Masdara, globalnog središta održivosti. Nagrade su ove godine također znatno izdašnije – najbolji izabrani projekt bit će nagrađen novčanim iznosom od 40.000 američkih dolara, a drugoplasirani s 10.000 dolara.

Prijave na natječaj se primaju do dana 12. svibnja, a pobjednik će se proglasti tijekom održavanja 24. Svjetskog energetskog kongresa od 9.-12. rujna 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER