Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Spajanje ljepote i čiste energije s ciljem stvaranja održive i prilagodljive infrastrukture gradova budućnosti

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

Prošle smo godine izvještavali o zanimljivim projektima dizajnerskog natječaja Land Art Generator, na koji su svoje radove prijavili brojni umjetnici, arhitekti, inženjeri i krajobrazni arhitekti iz cijelog svijeta. Natječajem LAGI 2018 u Melbourneu nastojao se odabrati najbolji projekt za realizaciju kroz postojeći master plan razvoja zaljeva Port Phillip i područja St Kilda u australskoj saveznoj državi Victoria.

U uži izbor ovog dizajnerskog natječaja ušlo je tada ukupno 25 projekata, među njima i projekti Soundscape i Sun Ray, a pobjedu je odnio dizajnerski studio NH Architecture, za svoj projekt Light Up kojim inkorporira solarnu tehnologiju, tehnologiju vjetroelektrana i tehnologiju mikrobnih gorivih ćelija za godišnju proizvodnju 2.220 MWh čiste energije, dovoljne za napajanje gotovo 500 kućanstava. Pobjednički projekt osvojio je novčanu nagradu u visini od 16.000 američkih dolara, dok je drugoplasirani tim Night & Day nagrađen s 5.000 dolara.

Ovogodišnji natječaj LAGI 2019 organizira se pod sloganom „Povratak izvoru“ te poziva umjetnike iz cijelog svijeta na stvaranje prepoznatljivog landmarka u jedinstvenom gradu budućnosti Masdar Cityju kraj Abu Dhabija. Kako je riječ o ekološki najčišćem gradu na svijetu, u kojem se stanovnici koriste isključivo obnovljivom energijom, najbolji izabrani projekt i umjetničko djelo će također koristiti tehnologiju obnovljivih izvora energije kao medij kreativnog izražavanja i osigurati proizvodnju energije na licu mjesta u skladu s razvojnim planom Masdar Cityja.

Masdar je arapska riječ za izvor

Kao naziv tvrtke za obnovljive izvore energije sa sjedištem u Abu Dhabiju i najambicioznijeg niskougljičnog razvojnog projekta na svijetu, Masdar se vezuje uz Sunce kao izvor energije koji održava život na Zemlji, potiče vjetrove i valove te stvara klimu pogodnu za ljude.

„Izvor“ također ima značenje u kontekstu inicijative Land Art Generator, koja je osnovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2008. godine. Prvi dizajnerski natječaj LAGI podržala je upravo tvrtka Masdar, a svečanost dodjele nagrada održana je na Svjetskom samitu o budućnosti energije 2011. godine. LAGI dizajnerski natječaj za 2019. godinu vraća se tako svom izvoru - u Masdar, tamo gdje je i započeo.

LAGI 2019 predstavlja novu vrstu izazova inicijative Land Art Generator. Ovogodišnje posebno izdanje natječaja organizira se u partnerstvu s 24. Svjetskim energetskim kongresom, najvećim i najutjecajnijim globalnim energetskim događajem koji već dugih 95 godina predstavlja forum za inovacije i dijalog o energetskim pitanjima. Upravo na 24. Svjetskom energetskom kongresu (World Energy Congress) održat će se i izložba 25 projekata koji će ući u uži izbor natječaja namijenjenog za izgradnju u Masdar Cityju.

LAGI 2019 - Povratak izvoru, poziva stoga umjetnike iz cijelog svijeta na predstavljanje vizija o tome kako bi trebala izgledati umjetnost na javnim prostorima grada Masdara, globalnog središta održivosti. Nagrade su ove godine također znatno izdašnije – najbolji izabrani projekt bit će nagrađen novčanim iznosom od 40.000 američkih dolara, a drugoplasirani s 10.000 dolara.

Prijave na natječaj se primaju do dana 12. svibnja, a pobjednik će se proglasti tijekom održavanja 24. Svjetskog energetskog kongresa od 9.-12. rujna 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER