Starlit Stratus - Povratak izvoru

Arhitekt Sunggi Park pobjednik je ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja Land Art Generator – LAGI 2019. za Abu Dhabi

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

Arhitekt Sunggi Park se za dizajn modula inspirirao stvaralaštvom znanstvenika i umjetnika Rona Rescha. Njegovi moduli „Starlit Stratus“ jednim su dijelom izrađeni od čvrstih fotonaponskih panela koji danju služe za prikupljanje solarne energije, dok je ostatak izrađen od platna trokutastih oblika, koji se lako savijaju i šire. Noću kroz ove geometrijske oblike prolazi svjetlost i stvara zvjezdane uzorke koji prolaznicima pružaju jedinstveno vizualno iskustvo – poput hoda ispod Mliječnog puta.

Moduli su postavljeni na stupovima u pravilnim razmacima od 15 metara što omogućuje prilagođavanje njihovih visina različitim namjenama dijelova šetnice. Mogu se podizati i spuštati kako bi se osiguralo optimalno zasjenjenje određenog dijela parka ili po potrebi zaštitila konstrukcija od udara jačeg vjetra. Urbana oprema parka i šetnice poput klupa, stolova i kioska, razmještena je oko baze stupova i u potpunom je skladu s ovim umjetničkim djelom i krajolikom parka.

Višak akumulirane energije koristi se za upijanje vlage iz zraka korištenjem higroskopskih materijala te njeno prikupljanje kao pitke vode za potrebe posjetitelja parka i rashlađivanje finom vodenom maglicom koja isparava i upija toplinu iz okoliša. U stupovima su postavljeni prozirni cilindri koji posjetiteljima parka prikazuju količinu prikupljene vode.

Osim što posjetitelje educira o mogućnostima razvoja i primjene obnovljivih izvora energije, „Starlit Stratus“ je još jedan dokaz kako infrastruktura obnovljivih izvora energije istovremeno može biti i funkcionalna i lijepa.

Podsjetimo, ovogodišnje posebno izdanje dizajnerskog natječaja Land Art Generator - LAGI 2019 sponzorirao je Masdar, a organizirao se u partnerstvu s 24. Svjetskim energetskim kongresom, najvećim i najutjecajnijim globalnim energetskim događajem koji već dugih 95 godina predstavlja forum za inovacije i dijalog o energetskim pitanjima. Tijekom 24. Svjetskog energetskog kongresa (World Energy Congress), koji se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održao od 9.-12. rujna 2019., predstavljeni su i svi projekti koji su ušli u uži izbor natječaja namijenjenog za izgradnju u Masdar Cityju.

Umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su na predstavljanje vizija o tome kako bi trebala izgledati umjetnost na javnim prostorima ovog globalnog središta održivosti. Zahvaljujući sponzoru i nagrade su ove godine bile znatno izdašnije – najbolji projekt nagrađen je novčanim iznosom od 40.000 američkih dolara, a drugoplasirani s 10.000 dolara.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER