„Maslačkovo putovanje“ je čarobni spoj čiste energije i tehnologije

Spajanje ljepote i čiste energije s ciljem stvaranja održive i prilagodljive infrastrukture gradova budućnosti

Ovogodišnji dizajnerski natječaj LAGI 2019 sponzorira Masdar u partnerstvu s 24. Svjetskim energetskim kongresom (World Energy Congress) koji se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava od 9.-12. rujna 2019.

Znanstvenici su već otkrili da sitne sjemenke maslačka mogu prijeći i do 800 kilometara koristeći samo snagu vjetra, a tu spoznaju sada žele primijeniti na daljinski upravljanim dronovima. Ovaj genijalan prirodan način širenja sjemenki i njihov čaroban let u potrazi za novim životom inspirirao je i autore umjetničke instalacije nazvane „Maslačkovo putovanje“ („Dandelion Journey“), uvrštene u uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja Land Art Generator – LAGI 2019. za Abu Dhabi.

„Maslačkovo putovanje“ (autori: Riccardo Tronci, Yu Feng, Mihelaimu Akram i Tang Jieyu) možda na najbolji način prezentira ideju ovog natječaja i posjetiteljima grada Masdara omogućuje bolje razumijevanje snage prirode i potrebe energetske tranzicije – njegovom primjenom Masdar postaje grad „rođen od vjetra“.

  • Izvor: Land Art Generator - LAGI 2019

Masdar je jedinstveni grad budućnosti i globalno središte održivosti koje se gradi u bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao ekološki najčišći grad na svijetu, u kojem će se pedesetak tisuća njegovih stanovnika napajati isključivo obnovljivom energijom. Instalacija „Maslačkovo putovanje“ smještena je na samom ulazu u grad i natkriva ga s dvadeset divovskih maslačaka čije se strukture energijom vjetra raspršuju u osamdeset letećih komponenti - baš poput pravih sjemenki maslačka koje nošene vjetrom traže svoju budućnost. Njihovo putovanje završava s četrdeset „sjemenki“ koje traže svoje mjesto na tlu kako bi Masdaru donijele novi život i širile svijest o snazi prirode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a potencijalno i u cijelom svijetu.

Posjetitelji izložbenog parka Abu Dhabi National Exhibition Centre zahvaljujući ovoj instalaciji mogu doznati više o generiranju čiste energije i različitim mogućnostima njenog korištenja. Transparentni dijelovi instalacije posjetiteljima parka osiguravaju zaštitu od sunca te istovremeno proizvode električnu energiju korištenjem tehnologije organskog fotonaponskog sustava (OPV). Također, „sjemenke“ maslačaka, dizajnirane kao zmajevi za prikupljanje energije vjetra na velikim visinama, podižu se pomoću helija na više položaje te pružaju dinamične sjene i generiraju obnovljivu energiju. Energija vjetra se u zmajevima skuplja pomoću jednoslojnog molibden disulfida (MOS2) koji tlak savijanja piezoelektričnom metodom pretvara u električnu energiju.

  • Izvor: Land Art Generator - LAGI 2019

Neprozirni dijelovi instalacije dodatno štite posjetitelje od sunca i omogućuju različite aktivnosti u parku, poput ljuljanja visećih mreža čime se simulira iskustvo letenja sjemenki maslačka.

Instalacija noću poprima posve drukčiji izgled zahvaljujući LED rasvjeti koju pokreću posjetitelji parka i to puhanjem u senzore koji se nalaze u podnožju svakog „cvijeta“. Dok posjetitelji pušu u senzore s onom istom radošću kojom sjemenke maslačka širimo poljima i livadama, dio instalacije nježno nestaje u tami, dok leteće „sjemenke“ istovremeno postaju svjetlije na mračnom nebu.

  • Izvor: Land Art Generator - LAGI 2019

LAGI 2019 predstavlja novu vrstu izazova inicijative Land Art Generator. Ovogodišnje posebno izdanje natječaja sponzorira Masdar, a organizira se u partnerstvu s 24. Svjetskim energetskim kongresom, najvećim i najutjecajnijim globalnim energetskim događajem koji već dugih 95 godina predstavlja forum za inovacije i dijalog o energetskim pitanjima. Tijekom 24. Svjetskog energetskog kongresa (World Energy Congress), koji se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava od 9.-12. rujna 2019., predstavit će se i 25 projekata koji su ušli u uži izbor natječaja namijenjenog za izgradnju u Masdar Cityju.

Umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su na predstavljanje vizija o tome kako bi trebala izgledati umjetnost na javnim prostorima ovog globalnog središta održivosti. Zahvaljujući sponzoru i nagrade su ove godine znatno izdašnije – najbolji izabrani projekt bit će nagrađen novčanim iznosom od 40.000 američkih dolara, a drugoplasirani s 10.000 dolara.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Uspješno završena kampanja „Zraka sunca - svjetlo nade“

Kao što smo već ranije izvijestili, kampanja „Zraka sunca – svjetlo nade“ premašila je zadani cilj te je zahvaljujući donacijama oko 500 građana i građanki čak šest kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji konačno dobilo solarnu struju.

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

Dizajnerski natječaj LAGI 2019 vraća se svom izvoru

Inicijativa Land Art Generator (LAGI) osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja svjetskih umjetnika na istraživanje načina kako umjetnost u javnom prostoru može aktivno doprinijeti održivoj budućnosti te kako infrastruktura obnovljive energije može istovremeno biti i funkcionalna i lijepa.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER