Ekološki osviješteni dizajn glavnog sjedišta Birkenstocka u Melbourneu

Dizajn koji poštuje i slavi Australiju i njenu prirodu

Birkenstock Australija otvorio je vrata svog novog sjedišta u Melbourneu i pokazao kako se suvremeni dizajn može ostvariti korištenjem prirodnih materijala te uklapanjem prirodnih elemenata poput prirodne trave i stabala.

Dvokatna zgrada u Melbourneu preuređena je na ekološki prihvatljiv način u novo sjedište njemačkog proizvođača anatomske obuće Birkenstock u Australiji. Iako je riječ o povijesnoj građevini, novo sjedište Birkenstocka dobilo je vrlo suvremen izgled koji odlično predstavlja klasičnu eleganciju ovog brenda cipela. Projekt prenamjene i preuređenja zgrade, za koji je zaslužna lokalna arhitektonska tvrtka Melbourne Design Studios (MDS), teži ugljično neutralnom statusu zahvaljujući ugradnji solarnog fotonaponskog sustava, pasivnom solarnom hlađenju i grijanju prostorija te pažljivo odabranim održivim materijalima koji uključuju reciklirano drvo te prirodne materijale. Uredi su također uređeni s posebnom pažnjom posvećenom udobnosti i zdravlju te sadrže malo hlapljivih organskih spojeva, mnoštvo sobnih biljaka te prirodne svjetlosti.

Novo sjedište Birkenstocka u Australiji, koje se smjestilo na Cliffton Hillu, obuhvaća sve segmente poslovanja – maloprodaju, urede, izložbeni prostor, radionicu, online kupovinu, veleprodaju te dvorište i skladište. Australski pejzaž slavi se kroz dizajn počevši od pročelja trgovine koja je obložena dvostrukim premazom, podom od žive trave te listopadnim stablom. Središnje dvorište također je uređeno korištenjem recikliranih drvenih pragova, a raspolaže i spremnikom za vodu.

„Stvaranje održivog dizajna interijera u već postojećim povijesnim zgradama je mnogo zahtjevnije nego što bi to bilo s novim zgradama“, objašnjava osnivač MDS-a Marc Bernstein-Hussman te dodaje kako su se odlučili za integriranje različitih odjela Birkenstocka u jednu organizacijsku cjelinu. „Slučajnost je da je ova zgrada izgrađena prije više od stotinu godina upravo za proizvođača čizama, a mi smo ovu skoro zaboravljenu zgradu obnovili kako bi živjela i disala u skladu s vrijednostima novog vlasnika.“

Kako bi se omogućila komunikacija između različitih odjela, arhitekti su stvorili koncept otvorenog ureda i upotpunili ga biljkama koje pročišćavaju zrak. Interijer je preplavljen prirodnom svjetlošću, dok sjenu osiguravaju zasloni tankih drvenih daščica. Široka paleta održivih drvenih materijala uključuje i kaučukovo drvo s uljem od lanenih sjemenki, šperploče te reciklirani papir s vlaknima bambusa koje služe za prekrivanje površina uredskog namještaja.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Soundscape pretvara plesne pokrete u čistu energiju

Projekt Soundscape, uvršten u uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u Melbourneu, kombinira kinetičku energiju ljudskog pokreta i energiju Sunca, a godišnje bi mogao proizvoditi i do 800 MWh električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER