Šveđani razvili tekuće gorivo za desetljetnu pohranu Sunčeve energije

Rješavanje problema skladištenja obnovljive energije

Uz sve prednosti koje donosi korištenje obnovljive energije, još uvijek ne postoji jeftin, učinkovit i dugoročan način pohrane generirane energije. No, švedski znanstvenici ponudili su rješenje u obliku specijaliziranog tekućeg goriva u kojem bi solarna energija mogla ostati pohranjena i do 18 godina.

Solarno toplinsko gorivo

Razvoj solarne energije može potencijalno zadovoljiti rastuće zahtjeve za globalnim energetskim sustavom izvan fosilnih goriva, ali zahtijeva nove, učinkovitije tehnologije za pohranu dobivene energije.

Znanstvenici s Chalmers University of Technology u švedskom Göteborgu više od godinu dana rade na razvoju specijaliziranog fluida, nazvanog solarno toplinsko gorivo, koje energiju dobivenu iz Sunca može pohranjivati čak više od desetljeća, a posljednji rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisu Energy & Environmental Science.

„Solarno toplinsko gorivo je poput baterije koja se može puniti, ali umjesto električne energije, induciranjem putem Sunčeve svjetlosti dobiva se toplina na zahtjev korisnika“, rekao je Jeffrey Grossman, inženjer s američkog MIT-a.

Solarno toplinsko gorivo čine molekule u tekućem agregatnom stanju, građene od atoma ugljika, vodika i dušika. Pri djelovanju Sunčeve svjetlosti, dolazi do prostorne promjene atoma u molekuli i nastajanja izomera, koji se nalaze u stanju više energije u odnosu na početnu molekulu.

Poput plijena uhvaćenog u zamku, tako je i energija iz Sunca zarobljena između jakih kemijskih veza izomera, a tako pohranjena, uz minimalni gubitak, ostaje čak i pri hlađenju molekula fluida do sobne temperature.

Kada je potrebna energija, primjerice tijekom noći ili zimi, fluid se filtrira kroz katalizator koji vraća molekule fluida u njihov izvorni oblik, zagrijavajući pritom tekućinu za 63 °C i oslobađajući energiju u obliku topline. Znanstvenici se nadaju da se tako dobivena toplina vrlo lako može koristiti u kućanskim sustavima grijanja.

Izvor: sciencealert.com

Dugotrajna pohrana energije

„Ovako pohranjena energija može se sačuvati i do 18 godina“, rekao je Kasper Moth-Poulsen, jedan od članova znanstvenog tima. „Zanimljivo je da smo izvlačenjem energije iz fluida u obliku topline dobili veći stupanj iskorištenja pohranjene energije od očekivanog.“

Obnovljivi energetski uređaj bez emisija radi kružno te je izgrađen od konkavnog reflektora s cijevi u sredini, koji prati Sunce poput neke vrste antene. Njegov prototip, smješten na krovu sveučilišne zgrade u Göteborgu, već je privukao pozornost brojnih potencijalnih ulagača

Nakon niza provedenih istraživanja, znanstvenici ovog projekta tvrde da njihov fluid može pohraniti 250 Wh/kg energije, što je dvostruko više od energetskih kapaciteta Teslinih Powerwall baterija.

 

 

Ali, uz sve navedeno, još uvijek ima dosta prostora za daljnja poboljšanja. Uz prave manipulacije sustava, znanstvenici misle da mogu dobiti još više topline (barem u iznosu od 110 °C).

„Pred nama je još puno posla”, izjavio je Moth-Poulsen. „Upravo smo postigli da sustav radi, a sada moramo osigurati da je sve optimalno dizajnirano.”

Uz pozitivan razvoj situacije, Moth-Poulsen je mišljenja da bi ova tehnologija mogla postati dostupna za komercijalnu upotrebu u roku od 10 godina.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

Inovacije u dizajnu baterije u 2018. godini

Načini skladištenja svima nam prijeko potrebne energije danas se sve više nastoje unaprijediti, a godina na izmaku obogatila je ovo istraživačko područje brojnim novima idejama – od betonskog tornja do „fleksibilne“ baterije. Koje će od predstavljenih inovacija uistinu zaživjeti u praksi, a koje će ostati „samo ideje“ pokazat će 2019. godina!

Za pet godina očekuje se strelovit porast korištenja baterija

Korištenje obnovljivih izvora energije je u nezaustavljivom usponu: solarne elektrane i vjetroparkovi niču diljem SAD-a, Europe, Kine i Australije, a sve veći broj svjetskih tvrtki planira 100-postotnu opskrbu energijom iz obnovljivih izvora. Usporedno s porastom zanimanja za čistom energijom, podjednako se povećavaju i potrebe za njenim skladištenjem.

Elon Musk je dobio konkurenciju u proizvodnji baterija!

Teslinom konkurentu Northvoltu upravo je odobreno 62,9 milijuna američkih dolara za početak izgradnje tvornice baterija u Švedskoj slične Gigafactoryju. Ako se sve bude odvijalo prema planu, to će biti najveća tvornica litij-ionskih baterija u Europi nakon planiranog završetka njezine izgradnje 2023. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER