Teslina modernizacija grčke električne mreže

Pouzdana električna energija za udaljene grčke otoke korištenjem OIE

Predstavnici tvrtke Tesla i grčke vlade na nedavnom su sastanku raspravili načine osuvremenjivanja električne mreže mnogobrojnih grčkih otoka mikro električnim mrežama i energijom iz obnovljivih izvora. Teslinom tehnologijom smanjila bi se, naime, ovisnost grčkih otoka o fosilnim gorivima.

Fosilna goriva ili pohranjena solarna energija

Grčka ima na tisuće otoka, od koje stotine nisu naseljene što za izgradnju pouzdane električne mreže u ovoj europskoj državi predstavlja velik izazov. Naime, naseljeni otoci koji su relativno daleko od kopna uvelike se oslanjaju na fosilna goriva pri napajanju svojih lokalnih električnih mreža.  

Međutim, napredne tehnologije skladištenja energije i solarnih panela mogle bi uskoro olakšati postizanje cilja da svaki stanovnik Grčke ima pristup pouzdanom izvoru energije. Naime, Elon Musk se nedavno sastao s grčkim ministrom za okoliš i energiju Giorgosom Stathakisom kako bi raspravili moguće načine grčkog korištenja Tesline tehnologije, točnije Teslinog Powerpacka.  

Teslina tehnologija širi se otocima svijeta

Grčka ne bi bila prva država koja bi imala koristi od Tesline tehnologije. Muskova tvrtka je prvi ovakav sustav instalirala 2016. godine na otoku Ta'u u Američkoj Samoi – solarnu farmu snage 1,4 megavata i sustav za pohranu energije od 6 megavatsati sa 60 jedinica Powerpackova, što je tom otoku omogućilo znatno smanjenje korištenja dizela za generiranje energije.

Tvrtka je od tada implementirala slične sustave na Havajima, Portoriku i mnogim drugim mjestima te sada nešto slično tome žele napraviti i u Grčkoj. Ministar Stathakis je za grčki list Capital izjavio kako bi partnerstvo s Teslom moglo biti izuzetno korisno za stvaranje „energetski pametnih“ otoka.

Energija u spremniku

Tesla i grčka vlada planiraju uspostaviti pilot projekt na Limnosu, osmom po veličini grčkom otoku. Otok Limnos je izbran zbog njegove relativno male površine te niskih zahtjeva za električnom energijom tijekom ljeta. Ideja je postaviti veliku solarnu farmu i kombinirati je s postrojenjem za skladištenje energije kako bi se pohranjeni višak energije generiran tijekom dana mogao koristiti noću.

Udaljavanje od neobnovljivih izvora energije poput dizela svakako je poželjno i ekološki prihvatljivo. Osim toga, prikupljanje Sunčeve energije na grčkim otocima s mnoštvom sunčanih sati ne zahtijeva velike napore, a moglo bi dati odlične rezultate.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

U Arapskoj pustinji nalazi se najveće svjetsko „virtualno baterijsko skladište“

Ujedinjeni Arapski Emirati vole rušiti svjetske rekorde, što im, naravno, omogućuje obilje nafte. Zemlja s najvišom zgradom, najvećim spremištem za desaliniziranu vodu i jednom od najvećih solarnih farmi na svijetu, sada na svoj popis svjetskih rekorda može dodati i najveće svjetsko virtualno baterijsko skladište.

Tesla najavio gradnju još jedne masivne baterije u Australiji

Američka tehnološka tvrtka Tesla je krajem 2017. godine u Jamestownu u južnoj Australiji aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Nakon malo više od mjesec dana izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je gradnju još jedne masivne baterije u australskoj saveznoj državi Victoria.

Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER