Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Novi alat koji mijenja igra u arsenalu obnovljivih izvora energije

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

Značajan korak za ostvarenje cilja 100-postotnog udjela OIE do 2045.

Proizvođač električne energije AES Corporation i neprofitna organizacija Kaua'i Utility Cooperative (KIUC) predstavili su u prošlog tjedna postrojenje Lāwa'i Solar/Energy Storage - najveće svjetsko solarno-baterijsko postrojenje na geološki najstarijem havajskom otoku Kauai, koje predstavlja značajan korak energetskog napretka za ovo tihooceansko otočje pri postizanju ambicioznog cilja o 100-postotnoj proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2045. godine.

Lāwa'i Solar/Energy Storage / Foto: KIUC

Ovakav sustav, koji čine fotonaponske ćelije ukupnog kapaciteta 28 megavata te 20-megavatni sustav litij-ionskih baterija, dizajniran je za maksimalno napajanje mreže u vremenskom trajanju do pet sati uz istovremeno baterijsko napajanje. Uz takav kapacitet, procjenjuje se kako će postrojenje zadovoljavati 11 posto Kauaijevih energetskih potreba, čineći tako otok više od 50 posto pogonjenim obnovljivom energijom.

U suštini, novi objekt rješava veliki problem samostalnih solarnih elektrana koje se, da bi zadovoljile maksimalnu mrežnu potražnju, uobičajeno okreću postrojenjima koja električnu energiju proizvode izgaranjem fosilnih goriva. Potpunom integracijom, Lāwa'i postrojenje će svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela, navodi se u službenom AES-ovom priopćenju za medije.

Lāwa'i Solar/Energy Storage / Foto: KIUC

Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima

„Ovakav projekt predstavlja jedinstveno svjetsko postignuće, a s njegovim radom, čak 40 posto naše večernje vršne snage opskrbljivat će se pohranjenom solarnom energijom“, izjavio je David Bissell, izvršni direktori KIUC-a.

Proizvedenu električnu energiju otkupljivat će KIUC po cijeni od 11 centi po kilovatsatu temeljem 25-godišnjeg ugovora o kupnji energije, što je otprilike za 1/3 manje od trenutnog troška kupovine dizela.

Lāwa'i Solar/Energy Storage / Foto: KIUC

Predsjednik i izvršni direktor AES-a, Andrés Gluski rekao je da će Lāwa'i projekt pomoći Kauaiu da smanji svoju ovisnost o fosilnim gorivima, istovremeno stvarajući čistu, pouzdanu i pristupačnu energiju.

„Kao opskrbljivači električne energije na Havajima već više od 25 godina, čast nam je što smo odabrani od strane KIUC-a kako bi pridonijeli viziji države o budućnosti čiste energije“, kazao je Gluski. „Vjerujemo da je ovaj projekt značajan korak prema uvođenju u šire doba obnovljivih izvora energije.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija se može primijeniti i na kokošinjcu

Automatizirani mobilni kokošinjac u Ekološkom centru sa sjedištem u kalifornijskom San Juan Capistranu izrađen je u studenom ove godine. Vrata kokošinjca se automatski otvaraju svakog jutra pri izlasku sunca i puštaju koke na pašnjake ove lijepe farme. Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Brz razvoj baterija pomaže u borbi protiv klimatskih promjena

Skladištenje električne energije je industrijski sektor koji se danas najbrže širi i najviše napreduje, a brz razvoj baterija itekako pridonosi smanjenju potreba za fosilnim gorivima. Kombinacijom obnovljivih izvora i tehnologija pohrane električne energije postiže se učinkovitija, jeftinija i ekološki prihvatljiva proizvodnja, ali i distribucija.

Elon Musk je dobio konkurenciju u proizvodnji baterija!

Teslinom konkurentu Northvoltu upravo je odobreno 62,9 milijuna američkih dolara za početak izgradnje tvornice baterija u Švedskoj slične Gigafactoryju. Ako se sve bude odvijalo prema planu, to će biti najveća tvornica litij-ionskih baterija u Europi nakon planiranog završetka njezine izgradnje 2023. godine.

Veliki iskorak u budućem skladištenju energije

Istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da litij-zračne baterije ugradnjom naprednih katalizatora napravljenih od dvodimenzionalnih (2D) materijala mogu biti još učinkovitije i pohraniti do 10 puta više energije u odnosu na baterije koje sadrže tradicionalne katalizatore.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER