Stvaranje povijesti: Tesla uključio najveću bateriju na svijetu

Svjedočimo energetskoj tranziciji

Južna Australija službeno je u petak aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Podvig je postignut ponajviše zahvaljujući izvršnom direktoru Tesle. Podsjetimo se, Elon Musk se odvažno okladio da će uspjeti instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije jačine 100 MW u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora.

Musk je reagirao na izazov australskog milijardera Mikea Cannon-Brookesa kako bi pomogao u rješavanju problema elektroenergetske krize australske države. Eventualni gubitak oklade predstavljao bi za Teslinog izvršnog direktora trošak od oko 50 milijuna USD, no zbog uspješnog dovršetka instalacije, trošak će ipak platiti porezni obveznici Južne Australije.  Zauzvrat će država u cijelosti upravljati kapacitetom baterije kako bi se izbjegle nestašice struje zbog preopterećenja sustava.

Tako Musk ne samo da je dobio okladu, već je njegova kompanija u Jamestownu instalirala sustav površine nogometnog igrališta oko mjesec i pol dana prije postavljenog roka.

„Završetak instalacije najveće svjetske litij-ionske baterije u rekordnom vremenu pokazuje kako je održivo i učinkovito energetsko rješenje itekako moguće“, priopćili su jučer iz Tesle.

Južna Australija predvodi u obnovljivim izvorima

Teslin Powerpack sustav jačine 100 MW dizajniran je za napajanje 30.000 kućanstava u trajanju od jednog sata tijekom eventualnog prekida isporuke električne energije. Australija je tijekom godine pretrpjela niz ozbiljnih nestašica struje uslijed preopterećenja mreže, a najave za 2018. godinu predviđaju još gore scenarije.

„Južna Australija stvara povijest i predvodi u raspoloživoj obnovljivoj energiji“, izjavio je premijer Južne Australije Jay Weatherill povodom puštanja sustava u rad.

Ugljen je stvar prošlosti

Australija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača ugljena, a fosilna goriva su i dalje primarni izvor proizvodnje električne energije. Potaknuta nestašicama električne energije i prekidima napajanja, vlada savezne države Južne Australije krenula je u suprotnom smjeru i snažno se založila za prijelaz na obnovljivu energiju otkad je Weatherill stupio na dužnost 2011. godine.

Njegovi kritičari, uključujući i saveznog premijera Malcolma Turnbulla, za preopterećenje i prekide napajanja su okrivili državnu elektromrežu koja se oslanja na 40 posto obnovljivih izvora energije, no Weatherill tvrdi kako su problemi u isporuci uzrokovani katastrofalnim vremenskim uvjetima.

Teslina baterija će se energijom napajati iz Neoenovog vjetroparka Hornsdale u blizini Jamestowna i isporučivati električnu energiju tijekom razdoblja najveće potrošnje.

U tijeku je energetska tranzicija

„Baterija će donijeti bitnu stabilnost elektromreže osiguravajući brzu injekciju energije, ali neće riješiti sam problem prekida napajanja“, rekao je za Financial Times Franck Woitiez, direktor tvrtke Neoen Australia.

Ipak, Woitiez odbacuje mišljenje savezne vlade da ugljen treba zadržati svoje mjesto u australskoj energetskoj budućnosti.

„Ugljen je stvar prošlosti, a već ove godine svjedočimo odvijanju energetske tranzicije. Troškovi baterija padaju, a već je sada jeftinija izgradnja postrojenja obnovljivih izvora od novih elektrana na ugljen“, uvjerava Woitiez.

R.I.

VEZANE VIJESTI

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Tesla najavio gradnju još jedne masivne baterije u Australiji

Američka tehnološka tvrtka Tesla je krajem 2017. godine u Jamestownu u južnoj Australiji aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Nakon malo više od mjesec dana izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je gradnju još jedne masivne baterije u australskoj saveznoj državi Victoria.

Hyundai nadmašio Teslu

Južnokorejski gigant – Hyundai Electric & Energy Systems kroz tri će mjeseca dovršiti instalaciju masivne litij-ionske baterije u industrijskom gradu Ulsanu te će sa sustavom od 150 MW nadmašiti Teslin postojeći 100-megavatni pogon u Južnoj Australiji

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER