Hyundai nadmašio Teslu

Teslina baterija u Južnoj Australiji uskoro neće biti najveća na svijetu

Južnokorejski gigant – Hyundai Electric & Energy Systems kroz tri će mjeseca dovršiti instalaciju masivne litij-ionske baterije u industrijskom gradu Ulsanu te će sa sustavom od 150 MW nadmašiti Teslin postojeći 100-megavatni pogon u Južnoj Australiji

Uzbudljiva utrka vodi se između vodećih svjetskih kompanija koje promicanjem korištenja obnovljivih izvora energije nastoje ubrzati energetsku tranziciju i napuštanje ekološki štetnih fosilnih goriva. Međutim, s obzirom na nepredvidivost obnovljivih izvora energije, šire korištenje obnovljive energije uvelike ovisi o tehnologijama njezina skladištenja.

O revolucionarnoj i najvećoj litij-ionskoj bateriji na svijetu već se sve zna.  Elon Musk, izvršni direktor Tesle reagirao je na izazov australskog milijardera Mikea Cannon-Brokesa i odvažno se okladio da će uspješno instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije ukupne snage 100 MW u roku 100 dana od potpisivanja ugovora. Izazov je uspješno izvršen, a tvrtka Tesla instalirala je Powerpack baterijski sustav čak mjesec i pol dana prije postavljenog roka.

Time je u južnoj Australiji 1. prosinca 2017. godine instalirana najveća litij-ionska baterija na svijetu, koja se energijom napaja iz Neoenovog vjetroparka Hornsdale u blizini Jamestowna, čime su se u zbog rješavanja problema elektroenergetske krize do sada ostvarile uštede od oko 40 milijuna američkih dolara.

Tržišno nadmetanje

No, kroz tri mjeseca, Teslina baterija više neće biti najveća na svijetu te će je nadmašiti novi Hyundai baterijski sustav ukupne jačine 150 MW, izgrađen za potrebe južnokorejske tvrtke za taljenje metala – KoreaZinc. Ukupna vrijednost projekta je 45 milijuna američkih dolara, a iz tvrtke procjenjuju da će se u tri godine nakon izgradnje objekta ostvariti uštede u troškovima električne energije od gotovo 60 milijuna američkih dolara.

Polovicom 2014. godine na tržištu baterija došlo je do pada cijena te je upravo to omogućilo realizaciju navedenih projekata velikih razmjera. I drugi poduzetnici pridružuju se velikoj baterijskoj utrci, uključujući milijardera Sanjeev Gupta, koji sa svojom SIMEC ZEN Energy tvrtkom planira izgraditi 120-megavatni baterijski sustav u blizini australskog Adelaidea, a Tesla se također bori za izgradnju još jednog divovskog Powerpack sustava u američkom Coloradu za potrebe Xcel Energyja, električnog distributera,

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Tesla najavio gradnju još jedne masivne baterije u Australiji

Američka tehnološka tvrtka Tesla je krajem 2017. godine u Jamestownu u južnoj Australiji aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Nakon malo više od mjesec dana izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je gradnju još jedne masivne baterije u australskoj saveznoj državi Victoria.

Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Stvaranje povijesti: Tesla uključio najveću bateriju na svijetu

Južna Australija službeno je u petak aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Podvig je postignut ponajviše zahvaljujući izvršnom direktoru Tesle. Podsjetimo se, Elon Musk se odvažno okladio da će uspjeti instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije jačine 100 MW u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER