U Arapskoj pustinji nalazi se najveće svjetsko „virtualno baterijsko skladište“

Solar od Arabije

Ujedinjeni Arapski Emirati vole rušiti svjetske rekorde, što im, naravno, omogućuje obilje nafte. Zemlja s najvišom zgradom, najvećim spremištem za desaliniziranu vodu i jednom od najvećih solarnih farmi na svijetu, sada na svoj popis svjetskih rekorda može dodati i najveće svjetsko virtualno baterijsko skladište.

Ranije ove godine, Odjel za energiju u Abu Dhabiju pustio je u rad NaS (natrij-sumpor) baterijsko postrojenje kapaciteta 108 MW / 648 MWh. Za usporedbu, kapacitet ovog sustava baterija za pohranu energije veći je od kapaciteta Teslinog litij-ionskog sustava instaliranog u Hornsdaleu u Australiji krajem 2017. godine.

Baterije su instalirane na deset različitih lokacija u Abu Dhabiju, ali se kontroliraju i upravljaju kao jedan sustav nazvan „virtualno baterijsko skladište“.

Kao i ostale bliskoistočne zemlje bogate naftom, Ujedinjeni Arapski Emirati još uvijek gotovo svu svoju energiju dobivaju iz fosilnih goriva. No, ova se zemlja u regiji ipak ističe značajnijim ulaganjima u obnovljive izvore energije. „Za 50 godina, kada bismo mogli imati posljednju bačvu nafte... mogu vam reći da ćemo proslaviti taj trenutak“, rekao je prije nekoliko godina šeik Mohammed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dhabija.

Naime, njegova zemlja planira do 2030. godine na razvoj obnovljivaca potrošiti 160 milijardi dolara, a do 2050. godine planira i ostvariti cilj 60-postotnog udjela čiste energije. Navedeni cilj nije pretjerano ambiciozan kao planovi postizanja 100-postotne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije prihvaćeni u mnogim zemljama diljem svijeta, ali je svakako među najambicioznijim na Bliskom istoku. Ovaj cilj ipak određuje nužnost: stanovništvo Emirata uglavnom živi na obalama i očekivano će se suočiti s nepremostivim izazovima klimatskih promjena koje uzrokuju porast razine mora.

Obilje sunčanih sati u pustinji pomaže im pri osiguravanju povoljnih ponuda za instalaciju solarnih farmi, čime cijenu električne energije spuštaju na povijesno niske razine. No, istovremeno s naglim povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije, UAE mora razmišljati i o ulaganjima u sustave za skladištenje energije kako bi je pohranili za vrijeme kada Sunce ne sija.

Umjesto Teslinih litij-ionskih baterija, UAE su se odlučili za NaS baterije iz japanskog NGK-a. Litij-ionske baterije omogućuju pohranu puno energije u malom prostoru, što ih čini idealnim za električne automobile, ali i zahtijevaju klimatizaciju kako bi se održala njihova prava radna temperatura. Natrij-sumpor baterije, s druge strane, rade i na temperaturi od 300 ° C i dobro su izolirane.

Veličina ovog novog baterijskog sustava je tolika da omogućuje i do šest sati rezervnog napajanja u slučaju pada električne mreže Abu Dhabija. Predstavnici japanske tvrtke NGK uvjerili su odgovorne u Abu Dhabiju kako su za takvo duže skladištenje natrij-sumpor baterije ipak jeftinije od litij-ionskih baterija, a ova je instalacija u Emiratima nadmašila dosadašnji NGK-ov rekordni sustav kapaciteta 50 MW.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Za pet godina očekuje se strelovit porast korištenja baterija

Korištenje obnovljivih izvora energije je u nezaustavljivom usponu: solarne elektrane i vjetroparkovi niču diljem SAD-a, Europe, Kine i Australije, a sve veći broj svjetskih tvrtki planira 100-postotnu opskrbu energijom iz obnovljivih izvora. Usporedno s porastom zanimanja za čistom energijom, podjednako se povećavaju i potrebe za njenim skladištenjem.

Teslina modernizacija grčke električne mreže

Predstavnici tvrtke Tesla i grčke vlade na nedavnom su sastanku raspravili načine osuvremenjivanja električne mreže mnogobrojnih grčkih otoka mikro električnim mrežama i energijom iz obnovljivih izvora. Teslinom tehnologijom smanjila bi se, naime, ovisnost grčkih otoka o fosilnim gorivima.

Šveđani razvili tekuće gorivo za desetljetnu pohranu Sunčeve energije

Uz sve prednosti koje donosi korištenje obnovljive energije, još uvijek ne postoji jeftin, učinkovit i dugoročan način pohrane generirane energije. No, švedski znanstvenici ponudili su rješenje u obliku specijaliziranog tekućeg goriva u kojem bi solarna energija mogla ostati pohranjena i do 18 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER