Za pet godina očekuje se strelovit porast korištenja baterija

Baterijsko skladištenje energije

Primjena baterija za skladištenje energije povećavat će se usporedno s povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije.

Korištenje obnovljivih izvora energije je u nezaustavljivom usponu: solarne elektrane i vjetroparkovi niču diljem SAD-a, Europe, Kine i Australije, a sve veći broj svjetskih tvrtki planira 100-postotnu opskrbu energijom iz obnovljivih izvora.

 

Usporedno s porastom zanimanja za čistom energijom, podjednako se povećavaju i potrebe za njenim skladištenjem.

 

„Tesline Powerwall i Powerpack baterije će za pet godina promijeniti cijelu infrastrukturu distribucije električne energije iz električne mreže“, izjavio je Spencer Hanes, direktor razvoja tvrtke Duke Energy iz Sjeverne Karoline.

 

Solarna energija i energija iz vjetra odličan su izvor energije, ali u nedostatku sunca ili vjetra javlja se potreba za klasičnom energijom. Zbog toga se solarne elektrane, vjetroparkovi, pa čak i komunalne službe sve više orijentiraju na baterijsko skladištenje energije.

 

Tesla provodi niz takvih projekata diljem Australije, dok Googleova krovna tvrtka Alphabet radi na sličnom projektu na Malti.

 

Čišće i jeftinije

 

Osim korištenja baterija za pohranjivanje energije na većim područjima, sve popularnije postaju baterije koje se koriste u kućanstvima, poput Powerwall i Ikeinih kućnih baterija, čija primjena dovodi do smanjenja troškova električne energije.

 

„Ovo je velika prilika za sve nas i bitno je da kupcima isporučimo ono što žele s obzirom na osjetno smanjenje troškova uzrokovanih korištenjem baterija“, rekao je Hanes.

 

Baterije mogu snabdijevati električnom energijom i područja koja su uništena prirodnim katastrofama. Tako je tvrtka Tesla nakon razornog djelovanja uragana Maria počela s isporukom svojim masivnih Powerpack baterija u Portoriku, gdje je oko 84 posto kućanstava ostalo bez električne energije. Prema nekim stručnjacima, takav potez ne mora nužno biti i ekonomski opravdan.

 

„Prijelaz na baterijsko skladištenje energije ne provodi se uvijek iz ekonomskih razloga. Potrebni su nam slučajevi kreativnog korištenja, jer samo korištenje zbog povrata ulaganja još uvijek nema smisla“, rekao je Adam Gerza iz solarne softverske tvrtke Energy Toolbase.

 

„Naravno, postoje i slučajevi gdje baterijsko korištenje ima ekonomsko opravdanje i takvi primjeri se mogu samo povećavati“, objasnio je Troy Miller, direktor tvrtke S&C, koji je ujedno i predvidio porast tržišta za baterijsko skladištenje energije u stambenim, poslovnim i industrijskim sektorima za pet godina.

 

Bez obzira na sve, jedna stvar je sigurna - skladištenje energije je industrija koja će kao takva sigurno opstati, budući da je povezana s rastućom primjenom obnovljivih izvora energije.

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Šveđani razvili tekuće gorivo za desetljetnu pohranu Sunčeve energije

Uz sve prednosti koje donosi korištenje obnovljive energije, još uvijek ne postoji jeftin, učinkovit i dugoročan način pohrane generirane energije. No, švedski znanstvenici ponudili su rješenje u obliku specijaliziranog tekućeg goriva u kojem bi solarna energija mogla ostati pohranjena i do 18 godina.

Njemačka je ponovno dom najviše vjetroturbine na svijetu

Njemačka je odnedavno dom najvišoj vjetroturbini na svijetu. Visoka je 246,5 metara i dio je projekta male vjetroelektrane od koje se očekuje godišnja proizvodnja od 10.500 MWh, što je dovoljno za opskrbu više od 1.000 prosječnih kućanstava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER