U Francuskoj puštena u rad prva plutajuća vjetroturbina

Izgradnja priobalnih vjetroelektrana u Francuskoj kasni zbog pravnih sporova

Smještena 20 km od mjesta Croisic (Loire-Atlantique), plutajuća vjetroturbina visoka 60 metara omogućit će opskrbu električnom energijom za oko 5.000 stanovnika. U Francuskoj se planira više priobalnih vjetroelektrana, no njihova je izgradnja trenutno blokirana zbog sudskih sporova.

Prva francuska plutajuća vjetroturbina konzorcija Floatgen započela je s radom u utorak, 18. rujna. Ova je vjetroturbina „simbolična za Francusku", kažu voditelji projekta jer predstavlja „polaznu točku za razmještaj cijelog niza priobalnih vjetroelektrana i jedinstvenu priliku da Francuska postane svjetski lider u korištenju energije vjetra“.

Ovaj projekt je uz potporu Europske unije započeo još 2013. godine te okuplja sedam partnera, uključujući inženjersku tvrtku Ideol i Bouygues Travaux Publics. Prema priopćenju francuskog Saveza za obnovljivu energiju (Syndicat des énergies renouvelables), puštanje u rad prve plutajuće vjetroturbine obilježava činjenica da zbog pravnih sporova izgradnja fiksnih priobalnih vjetroelektrana u toj zemlji kasni tri do četiri godine.

Svečanost službenog puštanja u rad vjetroturbine / Fotografija: MyPhotoAgency - Nils Dessale

Konačna odluka francuskog Državnog vijeća očekuje se već nekoliko mjeseci kako bi se uklonila posljednja zapreka izgradnji najsuvremenije priobalne vjetroelektrane Saint-Nazaire (Loire-Atlantique). Također, još se uvijek vode sporavi oko izgradnje priobalnih vjetroelektrana Courseulles-sur-Mer (Calvados) i Fécamp (Seine-Maritime), dok izgradnja vjetroelektrane Saint-Brieuc (Cotes d'Armor) kasni godinu dana zbog promjene strojeva.

Još uvijek se očekuje izdavanje okolišnih dozvola za vjetroelektrane uz otoke Yeu, Noirmoutier i Dieppe/Le Tréport, čija se izgradnja planira već četiri godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Vjetroelektrane na Atlantskom oceanu mogle bi energijom opskrbiti cijelo čovječanstvo

Prema istraživanju američkog Carnegie instituta za znanost, vjetroelektrane na otvorenom moru Atlanskog oceana mogle bi generirati puno više energije od onih na kopnu, teoretski dovoljne za opskrbu cjelokupnog čovječanstva. Tako velika količina energije mogla bi se proizvesti pod uvjetom da se vjetroelektranama prekriju ogromne površine Atlantika i to uz odgovarajući način instalacije i održavanja u često ekstremnim vremenskim uvjetima.

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER