U Rotterdamu najavljeno testiranje najveće svjetske vjetroturbine

Rotterdamski horizont uskoro će krasiti najveća i najsnažnija priobalna vjetroturbina na svijetu

Francuska tvrtka GE Renewable Energy u svom nastojanju ubrzanja energetske tranzicije, najavila je za ovo ljeto instalaciju najveće vjetroturbine na svijetu – Haliade-X 12 MW, čiji će prototip, iako projektiran kao priobalna vjetroturbina, biti instaliran na kopnu radi lakšeg testiranja. S godišnjom proizvodnjom od 67 GWh električne energije, sama vjetroturbina moći će energijom opskrbljivati čak 16.000 europskih kućanstava.

GE Renewable Energy je prošlog tjedna najavio instalaciju svog prvog 12-megavatnog Haliade-X prototipa vjetroturbine u Rotterdamu. Iako će biti projektirana kao priobalna vjetroturbina, prototip će ovo ljeto biti instaliran na kopnu kako bi se olakšalo testiranje.

Najavljena vjetroturbina nalazit će se na visini od 260 metara s rotorom promjera 220 metara, a uz velike dimenzije, karakterizirat će je i nevjerojatna snaga. Sama vjetroturbina godišnje će proizvoditi 67 GWh električne energije, što će osiguravati dovoljno energije za opskrbu 16.000 europskih kućanstava. Iz GE-a dodaju kako bi konfiguracija vjetroparka ukupne snage 750 megavata mogla proizvesti dovoljno energije za oko milijun kućanstava.

Nakon što se pokrene, Haliade-X će veličinom i snagom nadmašiti MHI Vestasove 9-megavatne vjetorturbine instalirane u Vattenfallovoj priobalnoj vjetroelektrani između Blackdoga i Bridge of Dona u blizini Aberdeena u škotskom Sjevernom moru.

Tvrtke s djelovanjem na području obnovljivih izvora energije ulažu u razvoj sve većih priobalnih vjetroturbina koje mogu iskoristiti više energije vjetra i tako proizvesti više električne energije. To je svakako privlačno operatorima vjetroelektrana jer manje jačih turbina može pojednostavniti operacije na vjetrofarmama i smanjiti troškove njihova održavanja.

„U našoj borbi protiv klimatskih promjena potrebno je masovno povećanje broja vjetroelektrana na moru”, rekao je Alderman Bonte, odgovoran za energetsku tranziciju u Rotterdamu.  „Oduševljeni smo što je GE odabrao rotterdamsku luku kao mjesto za testiranje Haliade-X 12 MW, koja nam, kao najveća vjetroturbina na svijetu, može pomoći da ubrzamo tranziciju čiste energije.”

GE-ovi planovi za instalaciju uključuju sklapanje ugovora o zajedničkom ulaganju između konzultantske tvrtke za obnovljive energiju – Pondera Development i SIF Holding Netherlands, tvrtke koja se bavi proizvodnjom offshore temelja za instalaciju vjetroturbina. Ugovor uključuje pet godina testiranja i 15-godišnji ugovor o punoj usluzi i održavanju.

Početno razdoblje poslovanja omogućit će GE-u prikupljanje potrebnih podataka za certificiranje proizvoda – ključnog koraka za njegovu komercijalizaciju u 2021. godini. 

GE u razvoj Haliade-X vjetroturbine ulaže 400 milijuna američkih dolara s ciljem smanjenja cijene priobalne energije vjetra, a sve „kako bi ona postala konkurentniji izvor čiste, obnovljive energije”, zaključili su iz tvrtke.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

U Francuskoj puštena u rad prva plutajuća vjetroturbina

Smještena 20 km od mjesta Croisic (Loire-Atlantique), plutajuća vjetroturbina visoka 60 metara omogućit će opskrbu električnom energijom za oko 5.000 stanovnika. U Francuskoj se planira više priobalnih vjetroelektrana, no njihova je izgradnja trenutno blokirana zbog sudskih sporova.

Vjetroelektrane na Atlantskom oceanu mogle bi energijom opskrbiti cijelo čovječanstvo

Prema istraživanju američkog Carnegie instituta za znanost, vjetroelektrane na otvorenom moru Atlanskog oceana mogle bi generirati puno više energije od onih na kopnu, teoretski dovoljne za opskrbu cjelokupnog čovječanstva. Tako velika količina energije mogla bi se proizvesti pod uvjetom da se vjetroelektranama prekriju ogromne površine Atlantika i to uz odgovarajući način instalacije i održavanja u često ekstremnim vremenskim uvjetima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER