Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

Ørstedova jedanaesta priobalna vjetroelektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu nalazi se u Irskom moru, 19 km od Heyshama (Cumbria)

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted (bivši Dong Energy) u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

Danska energetska tvrtka Ørsted dovršila je u planiranom vremenskom roku, kao i u okviru predviđenih financijskih sredstava, svoju novu, jedanaestu priobalnu vjetroelektranu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjetroelektrana Walney Extension pokriva površinu od 145 km2 u Irskom moru i udaljena je 19 km od grada Heyshama (Cumbria).

Četrdeset od ukupno 87 vjetroturbina proizvela je danska tvrtka Vestas, a preostalih 47 njemački Siemens. Prema Ørstedu, ovo je prvi put da jedna priobalna vjetroelektrana predstavlja spoj dvaju različitih tehnologija, a sagrađena je u partnerstvu Ørsteda (50 %) s dva vodeća danska mirovinska fonda PKA (25 %) i PFA (25 %).

 

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension sastoji se od 87 vjetroturbina (REUTERS / Phil Noble)

 

Važan korak u viziji svijeta koji u potpunosti pokreće zelena energija

Ørsted se od svoje nekadašnje osnovne djelatnosti, ugljena i nafte, odmaknuo prije više od deset godina i u potpunosti se posvetio obnovljivim izvorima energije. Grupa je od 2006. godine vlastite emisije CO2 smanjila za 52 %, a u svibnju 2017. uspjela se odvojiti i od proizvodnje ugljikovodika te prodati svoju djelatnost proizvodnje nafte i pline švicarskoj petrokemijskoj tvrtki Ineos.

Ova priobalna vjetroelektrana „označava važan korak u Ørstedovoj viziji svijeta koji u potpunosti pokreće zelena energija“, kaže Matthew Wright, šef britanske filijale Ørsteda. Danska tvrtka je krajem lipnja objavila namjeru prodaje svog poslovanja distribucije električne energije u Danskoj, kako bi se u potpunosti usredotočila na međunarodno tržište obnovljivih izvora energije.

 

Naslov najveće svjetske priobalne vjetroelektrane donedavno je pripadao vjetroelektrani London Array. Ta vjetroelektrana od 630 MW zauzima 100 kilometara kvadratnih površine i opskrbljuje oko 500.000 kućanstava. No naslov najveće priobalne vjetroelektrane na svijetu do 2020. godine trebala bi preuzeti priobalna vjetroelektrana Hornsea Project One u Atlantskom oceanu koja se trenutno gradi i dio je plana velikog kompleksa priobalnih vjetroelektrana. Izgradnja ove vjetroelektrane snage 1,2 GW započela je na površini od 407 kilometara kvadratnih 120 kilometara od obale Yorkshirea s Ørstedom kao vodećom razvojnom kompanijom. Nakon završetka izgradnje i puštanja u pogon, čistom energijom će opskrbljivati preko milijun domova.

 

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

HEP gradi pola milijarde kuna vrijednu Vjetroelektranu Korlat

Očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, koja čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 500 milijuna kuna.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER