Najveća svjetska priobalna vjetroelektrana počela s proizvodnjom električne energije

Priobalne vjetroelektrane Hornsea 1 i 2 dio su plana velikog kompleksa priobalnih vjetroelektrana

Kada u potpunosti budu operativne, 165 vjetroturbina Siemens Gamesa (svaka snage 8 MW) proizvodit će 1,32 GW čiste električne energije. Time će projekt Hornsea 2 preuzeti naslov 'najveće priobalne vjetroelektrane u svijetu' i to od prethodno izgrađene vjetroelektrane Hornsea 1, a energijom će zajedno napajati više od 2,3 milijuna kućanstava.

Priobalna vjetroelektrana Hornsea 2 nalazi se 89 km od istočne obale Ujedinjenog Kraljevstva, a električnu energiju počela je proizvoditi nakon što su krajem listopada 2021. instalirane offshore trafostanica i uređaji za kompenzaciju reaktivne energije. Istovremeno, Ørsted i njegove partnerske tvrtke rade na puštanju u pogon nove vjetroelektrane koja bi u potpunosti trebala biti operativna sljedeće godine.

Nakon dovršetka projekta Hornsea 2, električna energija će se sa 165 vjetroturbina prenositi putem 373 km dugih kablova, dok će se na nacionalnu distribucijsku mrežu priključiti preko 390 km priobalnih i 40 km kopnenih kablova koji vode do trafostanice u Killingholmeu.

U tijeku je i realizacija dodatna dva projekta u zoni Hornsea, i to s Hornsea 3 koji je odobren u prosincu 2020., dok je projekt Hornsea 4 još u ranoj fazi razvoja. Sva četiri projekta trebaju značajno doprinijeti britanskom ostvarenju cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

© Ørsted

„Početak proizvodnje električne energije predstavlja važnu prekretnicu za naš projekt na koji smo izuzetno ponosni. Unatoč pandemiji, realizacija projekta ove veličine moguća je samo uz snažnu suradnju, naporan rad i predanost cijelog tima. Stoga nastavljamo s postavljanjem preostalih vjetroturbina i njihovim testiranjem kako bismo novu vjetroelektranu pustili u pogon već sljedeće godine.“ – izjavio je Patrick Harnett, direktor projekta Hornsea 2.

„Klimatske promjene su jedna od najvećih prijetnji s kojima se suočava suvremeni svijet, a vjerujemo da je rješenje u daleko široj primjeni obnovljivih izvora energije nego dosad. Ujedinjeno Kraljevstvo je globalni lider u vjetroelektranama na moru, a naši projekti Hornsea pomažu nam u razvoju sljedeće generacije priobalnih vjetroelektrana.” – kazao je Duncan Clark, čelnik Ørsteda u Ujedinjenom Kraljevstvu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka u svibnju 2024. ostvarila rekordnih 9,3 TWh „solarne struje“

U svibnju 2024. u Njemačkoj je proizvedeno više električne struje iz solarne energije nego ikad prije u jednom mjesecu. S 9,3 TWh solarne energije premašena je dosadašnja najviša mjesečna proizvodnja od 9,1 TWh iz lipnja 2023. i to unatoč manjem broju sunčanih sati, objavila je Savezna agencija za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER