Hornsea Project One: U tijeku je izgradnja najveće priobalne vjetroelektrane u svijetu

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno je krenulo u nove projekte iskorištavanja obnovljivih izvora

Britanska vjetroelektrana London Array trenutno je najveća na svijetu, no taj bi naslov 2020. godine trebala preuzeti priobalna vjetroelektrana Hornsea Project One u Atlantskom oceanu koja je trenutno u izgradnji, a njena izgradnja samo je dio plana velikog kompleksa priobalnih vjetroelektrana.

Okretanje vjetru

Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro će postati dom najveće priobalne vjetroelektrane na svijetu. Izgradnja je počela na površini od 407 kilometara kvadratnih s Ørsted kao vodećom razvojnom kompanijom. Vjetroelektrana od 1,2 GW gradi se 120 kilometara od obale Yorkshirea i završetak njene izgradnje očekuje se do 2020. godine. Nakon završetka izgradnje i puštanja u pogon, bit će sposobna čistom energijom opskrbljivati preko milijun domova.

Projekt je službeno nazvan Hornsea Project One, a prvi od ukupno 174 temelja vjetroagregata (engl. monopiles) već je postavljen. "Monopiles" su cilindrične čelične potporne strukture koje se postavljaju duboko u morsko dno. Najčešća su vrsta temelja korištenih u projektima priobalnih vjetroelektrana i svaka takva temeljna struktura za Hornsea Project One je 65 metara (213 ft) dugačka, oko 800 tona teška te promjera od 8,1 m (26,5 ft).

Građevinski radovi provode se uz pomoć dva broda. Prvi, Jack-Up Vessel Innovation, rukuje ranije spomenutim potpornim strukturama te ih može nositi četiri istovremeno. Drugi brod, A2Sea's vessel Sea Installer, pridružit će se projektu u ožujku postavljanjem sedam megavatnih i 190 metara (623 ft) visokih vjetroturbina i turbinskih lopatica. On može prevesti četiri turbine od jednom. Prema Electreku, ove turbine potencijalno mogu generirati 25 sati električne energije s jednim okretom lopatica turbine.

Još nadolazećih vjetroelektrana

Nakon završetka Hornsea Project One, Ørsted ima planove za gradnju dodatnih vjetroelektrana. Gradnja druge vjetroelektrane, prikladnog naziva Hornsea Project Two, uslijedit će nedugo nakon završetka prve i očekuje se da će električnom energijom napajati preko 1,6 milijuna domova. Hornsea Project Three, još je u ranoj fazi razvoja, no planira se izgraditi blizu prve dvije predviđene vjetroelektrane.

Konceptualna karta koja prikazuje položaj Hornsea Projekata / Foto: Ørsted

„Ove vjetroelektrane ne samo da će uvelike doprinijeti cilju dekarbonizacije našeg energetskog sustava, nego će i otvoriti nova radna mjesta te donijeti nove investicije Grimsbyju i Sjeveroistoku“, rekao je u izjavi za medije Duncan Clark, programski direktor projekta.

Trenutno, naslov najveće svjetske vjetroelektrane pripada vjetroelektrani London Array. Ta vjetroelektrana od 630 MW zauzima 100 kilometara kvadratnih (38 kvadratnih milja) površine i opskrbljuje otprilike 500.000 domova Ujedinjenog Kraljevstva.

Nadalje, Njemačka je dom najveće vjetroturbine na svijetu koja se nadvila nad njemačkim gradom Gaildorf na impresivnih 246,3 m (808 ft) visine.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li broj vjetroelektrana nastaviti i dalje rasti kako energija vjetra postaje sve održljivija.

Prošle godine, znanstvenici s Carnegie znanstvenog instituta u Stanfordu (Kalifornija) naveli su da bi jedna velika vjetroelektrana sagrađena u sjeverom Atlantskom oceanu mogla proizvoditi dovoljno energije za opskrbljivanje cijelog planeta. Ova zanimljiva ideja, donijela bi, naravno, niz problema kao što su ekstremni srednjeoceanski vremenskim uvjetima, smanjenje performansi kopnenih vjetroelektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu i smanjenje temperature Arktika.   

B.K.

VEZANE VIJESTI

Najveća svjetska priobalna vjetroelektrana počela s proizvodnjom električne energije

Kada u potpunosti budu operativne, 165 vjetroturbina Siemens Gamesa (svaka snage 8 MW) proizvodit će 1,32 GW čiste električne energije. Time će projekt Hornsea 2 preuzeti naslov 'najveće priobalne vjetroelektrane u svijetu' i to od prethodno izgrađene vjetroelektrane Hornsea 1, a energijom će zajedno napajati više od 2,3 milijuna kućanstava.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER