Njemačka je ponovno dom najviše vjetroturbine na svijetu

Samo je nebo granica

Njemačka je odnedavno dom najvišoj vjetroturbini na svijetu. Visoka je 246,5 metara i dio je projekta male vjetroelektrane od koje se očekuje godišnja proizvodnja od 10.500 MWh, što je dovoljno za opskrbu više od 1.000 prosječnih kućanstava.

Njemački gradić Gaildorf na sjeveroistoku savezne pokrajine Baden-Württemberg odnedavno je dom najviše vjetroturbine na svijetu koju je konstruirala tvrtka Max Bögl Wind AG. Os rotora nalazi se na visini od 178 metara, a s lopaticama rotora visina vjetroturbine iznosi 246,5 metara.

Njemačka je već jednom imala najvišu vjetroturbinu na svijetu – vjetroturbina Fuhrländer kod mjesta Laasow u Brandenburgu iz 2006. godine, bila je jedina na svijetu viša od 200 m, dok je 2012. godine visinom nisu pretekle dvije neznatno više vjetroturbine u Poljskoj.


Riječ je zapravo o četiri vjetroturbine, sve redom s osi rotora na visini između 155 i 178 metara, a godišnje bi u prosjeku trebale proizvoditi 10.500 MWh. Drugim riječima, budući da prosječno američko kućanstvo godišnje koristi oko 10 MWh, ove vjetroturbine svojom proizvodnjom mogu namiriti potrebe više od 1.000 prosječnih kućanstava u SAD-u.

Projekt izgradnje ovih vjetroturbina stajao je 81 milijun dolara, a očekuje se kako će osigurati povrat od 7,6 milijuna dolara godišnje.

Osim što ponovno ima najvišu vjetroturbinu na svijetu, Njemačka je osigurala i veću proizvodnju čiste energije. Za svaki dodatni metar visine vjetroturbine, godišnja proizvodnja energije povećava se između 0,5-1 posto kao rezultat smanjena turbulencija i veće brzine vjetra.

Napuštanje fosilnih goriva i prijelaz na energiju vjetra izuzetno je korisno za zaštitu okoliša. Postojeće vjetroelektrane već su smanjile emisiju za više od 600 milijuna tona ugljičnog dioksida. Znanstvenici rade na rješenjima dizajna sve viših vjetroturbina kako bi se iskoristila njihova poboljšana učinkovitost, a u ovom se slučaju doista može reći kako je samo nebo granica.

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Počela s radom prva svjetska plutajuća vjetroelektrana

Vjetroelektrana Hywind Scotland snage 30 MW, kojom upravljaju norveška naftna kompanija Statoil ASA i Masdar Abu Dhabi Future Energy Co., sastoji se od pet vjetroturbina i nalazi se 25 kilometara od obale kraj Peterheada u Aberdeenshireu.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER