Njemački obnovljivci u pola godine proizveli 47,3 % električne energije

... ili više od ugljena i nuklearki zajedno (43,4 %). Ovi rezultati ipak se pripisuju povoljnim vremenskim uvjetima i promjenama na tržištu.

Prema najnovijim podacima njemačkog instituta Fraunhofer ISE, obnovljivi izvori energije su u Njemačkoj po prvi put proizveli više električne energije od termoelektrana na ugljen i nuklearnih elektrana zajedno!

Prema najnovijim podacima koje je objavio njemački Institut za sustave solarne energije Fraunhofer (ISE), proizvodnja sunca, vjetra, biomase i hidroenergije činila je 47,3 % njemačke proizvodnje električne energije u prvih šest mjeseci 2019. godine, dok je 43,4 % proizvedeno u termoelektranama na ugljen i nuklearnim elektranama. Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana povećala se u toj zemlji za 20 posto u prvih šest mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ističe se i podatak kako su istodobno smanjene emisije ugljikovog dioksida i to za oko 15 %.

Neto proizvodnja električne energije za javnu opskrbu električnom energijom (siječanj – lipanj 2019.)

  • © Fraunhofer ISE, Grafika: B. Burger, Izvor: www.energy-charts.de

Znanstvenici, međutim, ove rezultate pripisuju povoljnim vremenskim uvjetima i promjenama na energetskom tržištu. Tako je Fabian Hein iz istraživačkog centra Agora Energiewende izjavio za Deutsche Welle da je 20-postotno povećanje proizvodnje vjetroelektrana rezultat povoljnih vjetrovitih uvjeta u 2019. godini.

U međuvremenu, proizvodnja električne energije iz solarnih panela povećala se za šest posto, prirodnog plina za 10 posto, dok je udio nuklearne energije ostao gotovo nepromijenjen. Upotreba crnog ugljena pala je za 30 posto u odnosu na prvu polovicu 2018. godine, a lignita za 20 posto uz ranije navedeni porast prirodnog plina.

Profesor Bruno Burger iz Fraunhofer ISE-a izjavio je da je pad potrošnje ugljena prvenstveno rezultat promjena na tržištu, odnosno zamjene ugljena prirodnim plinom, što tumači niskim cijenama plina u kombinaciji s povećanjem troškova emisija ugljikovog dioksida u sustavu trgovanja emisijama EU-a.

Udio obnovljivih izvora energije u neto javnoj proizvodnji električne energije u razdoblju 2002.–2019.

  • © Fraunhofer ISE, Grafika: B. Burger, Izvor: www.energy-charts.de

Analitičar Yan Qin izjavio je za Clean Energy Wire kako su od siječnja značajno porasle cijene ugljika što je utjecalo na povećano korištenje prirodnog plina. „Visoka cijena ugljika i vrlo niska cijena plina na njemačkom tržištu električne energije potiče korištenje prirodnog plina kao zamjenu za lignit“, tumači Qin.

No, Njemačka se za namirenje svojih energetskih potreba i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen, plin i lignit, a nespremnost na okončanje ovisnosti o ugljenu rezultirala je ovog lipnja prosvjedom protiv korištenja fosilnih goriva nekoliko stotina klimatskih aktivista u jednom od najvećih rudnika ugljena u toj zemlji.

Njemačka planira postupno zatvoriti svoje nuklearne elektrane do 2022. godine. Obnovljiva energija stalno se povećavala tijekom protekla dva desetljeća zahvaljujući Zakonu o poticanju obnovljivih izvora energije (EEG), koji je prošle godine revidiran, a njihovi troškovi za potrošače smanjeni.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Obnovljivi izvori energije po prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER