Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škoti ponovno ruše rekorde u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od siječnja do lipnja 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna kućanstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna kućanstava u Škotskoj, objavio je WWF Škotska.

„To su nevjerojatne brojke, a škotska revolucija energije vjetra snažno grabi naprijed. Ovi podaci pokazuju da iskorištavanje obilnog potencijala vjetra na kopnu u Škotskoj može osigurati čistu energiju za milijune domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vrijeme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vjetra otvori pristup tržištu“, istaknuo je Robin Parker, voditelj programa klimatske i energetske politike u WWF Škotska.

„Ove brojke zapravo ističu konzistentnost energije vjetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, voditelj projekta Weather Energy.

Objavljene brojke idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korištenja ugljena u proizvodnji struje.

Do 2030. škotska vlada ima cilj namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora te planira „gotovo potpuno“ dekarbonizirani energetski sustav do 2050. godine.

S.F / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER