Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škoti ponovno ruše rekorde u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od siječnja do lipnja 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna kućanstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna kućanstava u Škotskoj, objavio je WWF Škotska.

„To su nevjerojatne brojke, a škotska revolucija energije vjetra snažno grabi naprijed. Ovi podaci pokazuju da iskorištavanje obilnog potencijala vjetra na kopnu u Škotskoj može osigurati čistu energiju za milijune domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vrijeme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vjetra otvori pristup tržištu“, istaknuo je Robin Parker, voditelj programa klimatske i energetske politike u WWF Škotska.

„Ove brojke zapravo ističu konzistentnost energije vjetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, voditelj projekta Weather Energy.

Objavljene brojke idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korištenja ugljena u proizvodnji struje.

Do 2030. škotska vlada ima cilj namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora te planira „gotovo potpuno“ dekarbonizirani energetski sustav do 2050. godine.

S.F / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Energija iz obnovljivih izvora napaja sve veći broj škotskih domova

Prema novoj statistici Škotska je jedna od najboljih svjetskih država u pružanju mogućnosti korištenja energije dobivene bez sagorijevanja fosilnih goriva u svim domovima. Ona ruši vlastite rekorde, a proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora - najviše iz vjetra, značajno pridonosi borbi protiv klimatskih promjena.  

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER