Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škoti ponovno ruše rekorde u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od siječnja do lipnja 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna kućanstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna kućanstava u Škotskoj, objavio je WWF Škotska.

„To su nevjerojatne brojke, a škotska revolucija energije vjetra snažno grabi naprijed. Ovi podaci pokazuju da iskorištavanje obilnog potencijala vjetra na kopnu u Škotskoj može osigurati čistu energiju za milijune domova ne samo u Škotskoj, već i u Engleskoj. Krajnje je vrijeme da se britanska vlada pokrene i našoj energiji vjetra otvori pristup tržištu“, istaknuo je Robin Parker, voditelj programa klimatske i energetske politike u WWF Škotska.

„Ove brojke zapravo ističu konzistentnost energije vjetra u Škotskoj i zašto ona sada igra veliku ulogu na energetskom tržištu Velike Britanije“, izjavio je Alex Wilcox Brooke, voditelj projekta Weather Energy.

Objavljene brojke idu u prilog činjenici da je i u Velikoj Britaniji ostvaren najduži period bez korištenja ugljena u proizvodnji struje.

Do 2030. škotska vlada ima cilj namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora te planira „gotovo potpuno“ dekarbonizirani energetski sustav do 2050. godine.

S.F / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER