Najnoviji britanski rekord: dva mjeseca bez korištenja ugljena

Prethodni rekord postignut je u lipnju 2019. godine i iznosio je 18 dana, šest sati i 10 minuta

Britanski distributer električne energije National Grid priopćio je kako će Engleska, Škotska i Wales večeras u ponoć postići najnoviji dvomjesečni rekord proizvodnje električne energije bez korištenja ugljena.

Prema priopćenju britanskog distributera električne energije National Grid, Velika Britanija danas obilježava dva mjeseca proizvodnje električne energije bez korištenja energije iz ugljena. Točnije, 9. lipnja točno u ponoć obilježit će se najduže razdoblje bez korištenja energije iz ugljena još od 1880-ih godina: novi rekord iznosi 61 dan ili 1464 sati!

Velika Britanija je 1880. godine prvi put upotrijebila ugljen za proizvodnju električne energije, no 140 godina kasnije, zahvaljujući smanjenoj potrošnji električne energije zbog pandemije COVID-19, dana 9. travnja isključene su posljednje četiri elektrane na ugljen. Pad potrošnje energije, uzrokovan smanjenom potražnjom gospodarstva i kućanstava, uz obilje sunčeve svjetlosti u svibnju omogućio je oslanjanje na solarnu energiju i druge obnovljive izvore energije, poput vjetra.

„Noćas u ponoć, odnosno točno u 00:00 sati u srijedu, 10. lipnja, obilježit ćemo 61 dan ili 1.464 sati proizvodnje električne energije bez korištenja ugljena“, izjavio je glasnogovornik tvrtke National Grid.

Prethodni rekord postignut je u lipnju 2019. godine i iznosio je 18 dana, šest sati i 10 minuta. Podaci se ipak odnose samo na Veliku Britaniju - Englesku, Wales i Škotsku, jer National Grid ne pokriva Sjevernu Irsku.

Niske cijene električne energije uzrokovane smanjenom industrijskom potražnjom, zbog mjera suzbijanja pandemije COVID-19, kao i nameta na emisije CO2, učinile su pokretanje elektrana na ugljen potpuno neisplativim. Činjenica da Velika Britanija već dva mjeseca proizvodi električnu energiju bez korištenja fosilnih goriva potvrđuje dramatičnu transformaciju britanske energetike. Prije samo deset godina, oko 40 % električne energije dolazilo je iz ugljena, dok su sunce i vjetar osiguravali manje od tri posto potrošnje električne energije.

U Velikoj Britaniji se nadaju kako će preostale elektrane na ugljen zatvoriti do 2024. godine kao dio napora za postizanje vladinog cilja nulte emisije do 2050. godine. U odnosu na plinske elektrane, elektrane na ugljen emitiraju gotovo dvostruko više ugljikovog dioksida - ključnog uzročnika globalnog zatopljenja.

Korištenje obnovljivih izvora energije, poput energije vjetra i solarne energije, naglo je poraslo tijekom karantene jer često ima niže troškove proizvodnje od postrojenja na plin i ugljen, a pored toga, postojali su i vrlo povoljni vremenski uvjeti.

Svibanj je bio udarni, „najzeleniji“ mjesec za proizvodnju električne energije, s najmanjim intenzitetom emisija od 143 grama CO2 po kilovatsatu, objavio je National Grid.

Kako izvještava The Guardian, obnovljivi izvori energije su također nadmašili ugljen i u SAD-u, i to prvi put nakon više od 130 godina. Američka vlada priopćila je da su obnovljivi izvori nadmašili ugljen kao primarni izvor energije još u 2019. godini. Ugljen je, naime, bio glavni američki energent još od 1885. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Najnoviji britanski rekord: sedam dana bez korištenja ugljena

Britanci su u presudnom trenutku provođenja energetske tranzicije dokazali kako se električna energija može proizvoditi i bez korištenja prljavih fosilnih goriva. Prvi put od vremena kada je kraljica Viktorija još bila na prijestolju, Britanci su proveli više od tjedan dana bez korištenja ugljena za stvaranje električne energije!

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER