Energija iz obnovljivih izvora napaja sve veći broj škotskih domova

U samo prva tri mjeseca ove godine Škotska bilježi značajno povećanje korištenje energije iz obnovljivih izvora

Prema novoj statistici Škotska je jedna od najboljih svjetskih država u pružanju mogućnosti korištenja energije dobivene bez sagorijevanja fosilnih goriva u svim domovima. Ona ruši vlastite rekorde, a proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora - najviše iz vjetra, značajno pridonosi borbi protiv klimatskih promjena.

U samo mjesec dana, više od pet milijuna škotskih domova koristilo je energiju iz obnovljivog izvora, točnije vjetroelektrana. To je dvostruko više od broja kućanstava u Škotskoj što ovu činjenicu čini poprilično impresivnom.

Škotska oborila vlastiti prošlogodišnji rekord

Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje nudi WeatherEnergy, World Wildlife Fund utvrdio je da su kopnene vjetroturbine u Škotskoj pružile više od pet milijuna megavatsati električne energije nacionalnoj električnoj mreži tijekom prva tri mjeseca ove godine, što je porast od 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No dobrim vijestima ove europske države ovdje nije kraj! Bitno je naglasiti da su podaci analizirani nakon njihovog objavljivanja krajem ožujka te je analiza pokazala da se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u Škotskoj prošle godine povećala za 26 posto, što znači da je ukupno 68 posto svih zahtjeva za električnom energijom u državi pokriveno energijom dobivenom iz obnovljivih izvora. U 2017. godini proizvodnja električne energije iz energije vjetra porasla je za 34 posto, a iz hidroelektrana za devet posto.

Prvi dan ožujka bio je najbolji dan što se proizvodnje i potrošnje energije iz vjetroelektrana tiče, kada je 110.149 MWh bilo dovoljno za napajanje više od devet milijuna škotskih domova (374 posto škotskih kućanstava). Ukupni zahtjevi ze električnom energijom toga dana iznosili su manje od polovice te vrijednosti.  

Korak bliže ostvarivanju glavnog cilja

„Obnovljivi izvori pružili su nevjerojatnu količinu energije tijekom prva tri mjeseca ove godine“, rekao je škotski privremeni direktor WWF-a Sam Gardner. „Porast od 44 posto od rekordnih ekvivalentnih razdoblja prošle godine je jasan dokaz da je ulaganje u ovu tehnologiju isplativo i održivo što se tiče i ekonomske i okolišne strane, stavljajući tako Škotsku na čelo u borbi protiv klimatskih promjena.“

Također, ovo približava Škotsku ostvarenje cilja koji obuhvaća proizvodnju sto posto električne energije i 11 posto toplinskih zahtjeva iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Škotska nije jedina...

Druge države također su se ozbiljno obvezale na korištenje obnovljivih izvora. Dobar primjer je i Danska koja je u prošlosti bila u mogućnosti ne samo zadovoljiti svoje zahtjeve za električnom energijom iz obnovljivih izvore već i tako tako dobivenu energiju izvoziti u Norvešku, Njemačku i Švedsku. Do 2030. godine, Danska planira pokriti najmanje polovicu svoje ukupne potrošnje energije energijom iz obnovljivih izvora.

Kina je također vodeća država u suzbijanju uzroka emisija ugljikovog dioksida te izgleda da je na putu prevladavanja svojeg proglašenog „rat protiv onečišćenja.“ Naime, Kina planira 4,5 posto svoje ukupne proizvodnje energije dobivati iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Gotova svaka država svijeta uspostavila je politiku vezanu za obnovljive izvore energije. Ovdje možete vidjeti gdje je u svemu tome Hrvatska i sve ostale zemlje.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

HEP gradi pola milijarde kuna vrijednu Vjetroelektranu Korlat

Očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, koja čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 500 milijuna kuna.

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER