Unatoč Trumpu uspješno instalirana najmoćnija priobalna vjetroelektrana na svijetu

Proizvodnja energije kreće već ovog ljeta

Prije tjedan dana, između Blackdoga i Bridge of Dona u blizini Aberdeena u škotskom Sjevernom moru, uspješno je dovršena instalacija 11 najmoćnijih vjetroturbina na svijetu.

Prema priopćenju tvrtke Vattenfall, posljednja vjetroturbina instalirana je prošle subote, samo devet tjedana nakon postavljanja prve od ukupno 11 u ovoj priobalnoj vjetroelektrani.

Trump nije oduševljen

Oko ovog projekta vodila se inače višegodišnja prava pravna bitka, koju je izgubio ni manje, ni više nego sam Donald Trump, i to prije nego što je postao američki predsjednik. Naime, Trump je smatrao kako će „ružne“ vjetroturbine uništiti pogled iz njegovog golf resorta Menie. „Nisam oduševljen“, izjavio je Trump 2006. godine za BBC News, „Želim uživati u pogledu na ocean, a ne na vjetroturbine.“

Unatoč višekratnim žalbama, njegovu tužbu je krajem 2015. godine odbacio Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, a nedavno dovršena offshore vjetroelektrana sada je od Trumpovog luksuznog golf resorta udaljena svega tri kilometra - sviđalo se to njemu ili ne.

Izgradnju ove priobalne vjetroelektrane najavio je još 2003. godine Aberdeen Renewable Energy Group (AREG), a prema prvotnom planu trebala je imati 20 vjetroturbina pojedinačne snage od dva megavata. Projekt su, osim Trumpovog pokušaja blokiranja, od početka pratile brojne izmjene, no u srpnju 2016. godine tvrtka Vattenfall konačno je potvrdila odluku o izgradnji u sklopu projekta EOWDC.

EOWDC (European Offshore Wind Deployment Centre) planira početi proizvoditi električnu energiju već ovog ljeta, a prema tvrdnjama tvrtke Vattenfall, ova vjetroelektrana ukupne snage 93,2 megavata namirit će više od 70 posto potražnje za električnom energijom u Aberdeenu i okolici te na godišnjoj razini umanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 134,128 tona.

U mnogočemu značajan i zahtjevan projekt

Vjetroelektrana se sastoji od 9 turbina pojedinačne snage 8,4 megavata i dvije turbine od 8,8 megavata. Prema tvrdnjama inženjera, veća turbina, visine 191 metra i s dužinom lopatice od 80 metara, samo jednom rotacijom može cijeli dan napajati prosječno britansko kućanstvo.

„Ovo je veličanstven inženjerski projekt na moru koji uključuje najnoviju tehnologiju i inovativne pristupe u dizajnu i izgradnji. Naš projektni tim i izvođači radova su tijekom izgradnje uspješno riješili brojne izazove i probleme“, izjavio je Adam Ezzamel, direktor projekta EOWDC u tvrtki Vattenfall. „Montaža posljedne, jedanaeste turbine bila je za nas značajan uspjeh, a po završetku polaganja i montaže kabela krećemo s konačnom fazom puštanja vjetroelektrane u rad i proizvodnjom energije već tijekom ovog ljeta.“

U Vattenfallu također vjeruju kako su postigli dosad najbržu instalaciju priobalne vjetroelektrane korištenjem novog koncepta temelja vjetroturbina koji je razvio DONG Energy. Konstrukcija se oslanja na tri točke, a konstrukcija se pomoću vakuumskih pumpi utiskuje u dno mora. Prema potrebi cijela se konstrukcija može izvaditi tlačenjem morske vode u temeljne stope.

„Mislimo da smo postigli svjetski rekord jer smo jednu turbinu u potpunosti uspjeli instalirati za svega dva sata i 40 minuta“, tvrdi Ezzamel. „Ono što je još značajnije jest to što je ovdje riječ o prvoj komercijalnoj primjeni novog koncepta postavljanja temelja jedne priobalne vjetroelektrane, a k tome još i o najmoćnijim vjetrotubinama na svijetu.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER