Unatoč Trumpu uspješno instalirana najmoćnija priobalna vjetroelektrana na svijetu

Proizvodnja energije kreće već ovog ljeta

Prije tjedan dana, između Blackdoga i Bridge of Dona u blizini Aberdeena u škotskom Sjevernom moru, uspješno je dovršena instalacija 11 najmoćnijih vjetroturbina na svijetu.

Prema priopćenju tvrtke Vattenfall, posljednja vjetroturbina instalirana je prošle subote, samo devet tjedana nakon postavljanja prve od ukupno 11 u ovoj priobalnoj vjetroelektrani.

Trump nije oduševljen

Oko ovog projekta vodila se inače višegodišnja prava pravna bitka, koju je izgubio ni manje, ni više nego sam Donald Trump, i to prije nego što je postao američki predsjednik. Naime, Trump je smatrao kako će „ružne“ vjetroturbine uništiti pogled iz njegovog golf resorta Menie. „Nisam oduševljen“, izjavio je Trump 2006. godine za BBC News, „Želim uživati u pogledu na ocean, a ne na vjetroturbine.“

Unatoč višekratnim žalbama, njegovu tužbu je krajem 2015. godine odbacio Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, a nedavno dovršena offshore vjetroelektrana sada je od Trumpovog luksuznog golf resorta udaljena svega tri kilometra - sviđalo se to njemu ili ne.

Izgradnju ove priobalne vjetroelektrane najavio je još 2003. godine Aberdeen Renewable Energy Group (AREG), a prema prvotnom planu trebala je imati 20 vjetroturbina pojedinačne snage od dva megavata. Projekt su, osim Trumpovog pokušaja blokiranja, od početka pratile brojne izmjene, no u srpnju 2016. godine tvrtka Vattenfall konačno je potvrdila odluku o izgradnji u sklopu projekta EOWDC.

EOWDC (European Offshore Wind Deployment Centre) planira početi proizvoditi električnu energiju već ovog ljeta, a prema tvrdnjama tvrtke Vattenfall, ova vjetroelektrana ukupne snage 93,2 megavata namirit će više od 70 posto potražnje za električnom energijom u Aberdeenu i okolici te na godišnjoj razini umanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 134,128 tona.

U mnogočemu značajan i zahtjevan projekt

Vjetroelektrana se sastoji od 9 turbina pojedinačne snage 8,4 megavata i dvije turbine od 8,8 megavata. Prema tvrdnjama inženjera, veća turbina, visine 191 metra i s dužinom lopatice od 80 metara, samo jednom rotacijom može cijeli dan napajati prosječno britansko kućanstvo.

„Ovo je veličanstven inženjerski projekt na moru koji uključuje najnoviju tehnologiju i inovativne pristupe u dizajnu i izgradnji. Naš projektni tim i izvođači radova su tijekom izgradnje uspješno riješili brojne izazove i probleme“, izjavio je Adam Ezzamel, direktor projekta EOWDC u tvrtki Vattenfall. „Montaža posljedne, jedanaeste turbine bila je za nas značajan uspjeh, a po završetku polaganja i montaže kabela krećemo s konačnom fazom puštanja vjetroelektrane u rad i proizvodnjom energije već tijekom ovog ljeta.“

U Vattenfallu također vjeruju kako su postigli dosad najbržu instalaciju priobalne vjetroelektrane korištenjem novog koncepta temelja vjetroturbina koji je razvio DONG Energy. Konstrukcija se oslanja na tri točke, a konstrukcija se pomoću vakuumskih pumpi utiskuje u dno mora. Prema potrebi cijela se konstrukcija može izvaditi tlačenjem morske vode u temeljne stope.

„Mislimo da smo postigli svjetski rekord jer smo jednu turbinu u potpunosti uspjeli instalirati za svega dva sata i 40 minuta“, tvrdi Ezzamel. „Ono što je još značajnije jest to što je ovdje riječ o prvoj komercijalnoj primjeni novog koncepta postavljanja temelja jedne priobalne vjetroelektrane, a k tome još i o najmoćnijim vjetrotubinama na svijetu.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

Nove Trumpove bizarne tvrdnje o energiji vjetra

Američki predsjednik Donald Trump baš ne voli vjetroelektrane i silno se trudi da to svi znaju! Kao što smo ranije izvještavali, izgubio je višegodišnju pravnu bitku u neuspjelom pokušaju da spriječi izgradnju vjetroelektrane u blizini njegovog golf igrališta u Škotskoj, a u travnju je tvrdio da vjetroturbine uzrokuju rak. Imamo njegove najnovije bizarne tvrdnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER