Stanari zbog Bandićeve fontane žive pored otvorene kanalizacije

Problemi s „vraćanjem“ otpadnih voda počeli su sa završetkom izgradnje „čuvene“ fontane na Britanskom trgu

Stanare na zagrebačkom Britanskom trgu 8 već tri mjeseca muče radovi na mreži odvodnje u ulazu njihove zgrade, koji još uvijek nisu dovršeni. Dvorište im je razrovano, smrad nesnosan, higijenski uvjeti ispod svake zadovoljavajuće razine, uokolo trče štakori, a iz otvorenog okna kanalizacije niknula je rajčica, javlja Večernji list.

Možete li zamisliti kako je živjeti doslovno pored otvorene kanalizacije? Nadamo se da nikada nećete morati doživjeti takvo iskustvo ili sličan problem s kakvim se stanari zgrade na Britanskom trgu 8 suočavaju već mjesecima. Stanari kažu kako su problemi počeli u proljeće prošle godine, baš u vrijeme kada je završena izgradnja nove fontane na Britanskom trgu. Od tada im se, tvrde, redovito zaštopava kanalizacija te se otpadne vode „vraćaju“ zbog čega su već nekoliko puta morali zvati tim za hitne intervencije.

„Zgrada jest stara, no prije nam se to nije događalo, pa pretpostavljamo da je učinjena greška prilikom radova na fontani zbog čega su naše cijevi oštećene“, objašnjava Hiam Trad, jedna od stanarki zgrade, i ističe kako je prije tri mjeseca s tvrtkom Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) napokon dogovoreno da se krene s popravcima kako bi odvodnja normalno funkcionirala. Radnici su tada stigli, ali tu je sve stalo.

Opasne rupe

„Otvorili su rupe u dvorištu zgrade te na ulazu u hodnik. I to su tako ostavili. Tu i tamo dođe netko nešto pogledati, nešto napraviti, ali konačni kraj radova se ne nazire“, govori Hiam Trad te dodaje kako je iskopana zemlja ostavljena u haustoru zbog čega ga ne mogu ni zatvoriti, a rupe su samo pokrivene daskama, što je jako opasno. Ona je, kaže, već nekoliko puta skoro pala, a majka joj je umalo iščašila zglob hodajući preko klimavih dasaka.

Dvorište u kojem su uočeni problemi / Fotografija: Večernji list

„Predstavnik stanara mi je rekao da smo platili 20 tisuća kuna iz pričuve za zamjenu revizionog okna, no kako ja za sada vidim, nije napravljeno ništa te to traje, traje i traje. Ne znam zašto to još jednostavno nisu promijenili, no kako sam čula, navodno izvođač radova koji je odabran u dogovoru s GSKG-om nije dobro odradio posao, pa sad mora sve ispočetka“, prepričava stanarka koja na Britancu živi već 40 godina, no nikada nije imala ovakve poteškoće.

Problem je, dodaje, i što su većina stanara u zgradi s ukupno sedam stanova studenti u najmu, samo su ona i još jedan susjed „starosjedioci“, pa se zbog toga nema tko boriti za njihova prava. U pomoć su stoga pozvali HNS-ova gradskog zastupnika i predsjednika zagrebačkog HNS-a Tomislava Stojaka.

Dvorište iz srednjeg vijeka

„To dvorište izgleda kao iz srednjeg vijeka, nedopustivo je da ljudi u današnje vrijeme tako žive. Ja sam kontaktirao Vodoopskrbu i odvodnju iz koje su mi rekli kako znaju za problem, no sanacija revizionog okna zgrade nije u njihovoj nadležnosti, a na ostalim cijevima mogu raditi tek kad se završi ovaj posao“, izjavio je za Večernji list Tomislav Stojak te dodao kako je najveći problem u tome što očito ni završetak radova neće biti od pomoći.

Stela Lechpammer / Večernji list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U zagrebačkom HNS-u kritiziraju iznenadno uspješno poslovanje ZET-a

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak tvrdi da su sljemenska žičara i „financijski inžinjering“ Grada Zagreba razlog uspješnog poslovanja ZET-a, koji je u svega godinu dana od gubitaša s preko 50 milijuna kuna gubitka došao do dobiti od 14 i pol milijuna kuna!

Novi Bandićev harač: Naplata parkinga u cijelom Zagrebu

Nakon što su u Zagrebu početkom rujna proširene zone naplate parkinga, čini se da gradonačelnik Bandić sprema novi udar na džepove građana. Hoće li se doista uvesti naplata parkiranja na području cijelog grada?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER