Skulptura kita od oporabljene plastike zadivljuje posjetitelje Brugesa

Poticaj umjetnicima, nova gradska atrakcija te čišće plaže i oceani

Bruges Triennial poziva umjetnike i arhitekte na razmišljanje o brzoj promjeni svijeta i potiče njihovu interpretaciju istog. Posjetitelji belgijskog grada Brugesa ove se godine mogu diviti umjetničkom djelu tvrtke iz Brooklyna – ogromnom kitu koji „izranja“ iz jednog od glavnih kanala grada. Osim estetske vrijednosti ova skulptura zbog materijala od kojeg je izrađena ima i onu još važniju – osvještavanje o važnosti zaštite oceana i ogromnim količinama plastičnog otpada koji njima plutaju.

Ocean je sada lakši za pet tona plastike   

Skulptura Neboder (Kit iz Brugesa), izrađena u obliku velikog kita od pet tona oporabljenog plastičnog otpada, do sredine rujna će „izranjati“ iz kanala belgijskog grada Brugesa kao dio festivala Bruges Triennial (5. svibnja – 16. rujna 2018.). Impresivna skulptura djelo je američke arhitektonske i dizajnerske tvrtke StudioKCA, a osmišljena je kako bi privukla pažnju na ogromne količine plastičnog otpada koji pluta svjetskim oceanima.

Tema ovogodišnjeg Bruges Trienniala je „tekući grad“, a kreativna tvrtka iz Brooklyna je poprilično realno i dosjetljivo prikazala srž tematske problematike stavljanjem naglaska na to koliko otpada iz svjetskih glavnih gradova završava u „tekućim gradovima“, tj. oceanima.

„Predložili smo sakupljanje što veće količine plastičnog otpada iz oceana u četiri mjeseca. Od sakupljenog plastičnog otpada oblikovali smo skulpturu, gotovo četiri kata visokog kita koji izranja iz jednog od glavnih kanala Brugesa i nadvija se nad povijesnim trgom Jan Van Eyck u samom centru grada“, ideju projekta ukratko objašnjava tim tvrtke StudioKCA.

Tvrtka je udružila snage s Fondom za zaštitu prirode Hawaii kako bi završila s čišćenjem plaža Hawaiija u roku nekoliko mjeseci te uspjela prikupiti materijale za ovu moćnu skulpturu. Na kraju, nakon četiri mjeseca, prikupljeno je pet tona plastičnog otpada, uključujući sve od daski za WC školjke do branika automobila.

Ni prva ni zadnja očaravajuća figura od plastike

Kit nije prvi projekt tvrtke StudioKCA u kojem oporabljuje plastični otpad. Instalacija iz 2013. godine, pod nazivom Glava u oblacima (engl. Head in the Clouds), bila je veliki paviljon nalik oblaku napravljen od 53.780 oporabljenih plastičnih boca. Ova količina boca jednak je količini plastičnog otpada koji se svakog sata proizvede u New Yorku. Slično tome, figura iz 2015. godine koja se nalazi u São Paulu napravljena je od količine plastičnog otpada ekvivalentne onoj koja se u samo osam minuta proizvede u Brazilu.

Ovaj projekt u Brugesu predstavlja nesumnjivo najambicioznije dosadašnje djelo tvrtke StudioKCA. Očišćeno je preko 400 četvornih metara plastičnog otpada, zatim je sortirano prema boji i pričvršćeno na žičanu mrežu koja pokriva temeljnu konstrukciju od aluminija i čelika. Skulptura  je najprije izgrađena u Brooklynu, zatim rastavljena u 107 dijelova i tako prevezena u Bruges te rekonstruirana na licu mjesta.

Osim što je estetsko čudo s genijalnim inženjerskim pothvatima, ovo umjetničko djelo progovara o zabrinjavajućoj količini plastičnog otpada koji slobodno pluta svjetskim oceanima. Procjenjuje se kako trenutno oko 150 milijuna tona plastičnog otpada i dalje onečišćuje oceane, ili kako navode iz tvrtke StudioKCA, ostalo je još 149.999.995 tona otpada koji je potrebno očistiti.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prvi slučaj ubojstva ugroženog plavog kita u posljednjih četrdeset godina?

Aktivisti organizacije Sea Shepherd optužuju islandsku tvrtku „Hvalur hf“ za ubojstvo ugroženog plavog kita. Ukoliko se sumnje koje je potvrdio velik broj znanstvenika pokažu točnima, bio bi to prvi slučaj ubojstva ove ugrožene vrste u posljednjih četrdeset godina! Unatoč međunarodnoj zabrani komercijalnog kitolova iz 1986. godine, tri svjetske zemlje nastavljaju s provođenjem ove nehumane i okrutne prakse, a jedna od njih kitove ubija pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1. siječnja, sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER