Naš otpad je ubio još jednog kita

U utrobi uginulog kita na škotskoj plaži pronađeno 100 kilograma morskog otpada

U utrobi mladog kita ulješure, koji je krajem prošlog tjedna pronađen na jednoj škotskoj plaži, otkrivena je užasavajuća količina od čak 100 kilograma otpada, javlja Euronews.

Užad, ribarske mreže, plastične čaše i vrećice, rukavice, cijevi... Sve to pronađeno je u utrobi ovog mladog kita ulješure koji se prema članovima škotskog programa za spašavanje morskih sisavaca (The Scottish Marine Animal Strandings Scheme - SMASS) nasukao na plaži Luskentyre na otoku Harris i uginuo prošlog četvrtka. Tijekom vikenda obavljena je nekropsija kita te je u njegovoj utrobi pronađena „sramotna” količina otpada.

  • Pretpostavlja se da je kit progutao otpad u vodama od Norveške do Azorskih otoka / Foto: Scottish Marine Animal Strandings Scheme

Članovi škotskog tima priopćili su kako je otpad pronađen u obliku ogromne kugle, a iako životinja unatoč tome nije bila u lošem stanju, nisu mogli reći je li to uzrokovalo nasukavanje kita.

  • Otpad pronađen u utrobi kita / Foto: Scottish Marine Animal Strandings Scheme

U priopćenju se navodi kako je pronađena količina plastičnog otpada u utrobi kita užasavajuća te bi nam svima trebala ukazati na gorući problem onečišćenja mora i opasnost koja morskom životu prijeti od izgubljene ili odbačene ribolovne opreme. Pretpostavlja se kako pronađeni ostaci otpada potječu s kopna i mora te da ih je kit progutao u vodama od Norveške do Azorskih otoka.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka ministrica zaštite okoliša želi zaustaviti kulturu bacanja

Nakon što je početkom studenog prošle godine njemačka savezna vlada na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica, savezni kabinet je prošlog tjedna izglasao zabranu upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Nažalost, zabrana će stupiti na snagu tek 3. srpnja 2021. godine.

U ždrijelu nasukanog mladog kita pronađene su plastične vrećice

Naša ovisnost o plastici za jednokratnu upotrebu kriva je za smrt još jednog kita. Ovaj put riječ je o mladom kitu iz porodice kitova usana (Mysticeti) koji se nasukao na obali otoka Masonboro u američkoj Sjevernoj Karolini. Iscrpljeni kit pronađen je u vrlo teškom stanju s ostacima plastičnog otpada i morske trave u ždrijelu, zbog čega ga je lokalni veterinar odlučio eutanazirati.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stjenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER