U ždrijelu nasukanog mladog kita pronađene su plastične vrećice

Početkom godine pronađena je nova žrtva našeg plastičnog otpada

Naša ovisnost o plastici za jednokratnu upotrebu kriva je za smrt još jednog kita. Ovaj put riječ je o mladom kitu iz porodice kitova usana (Mysticeti) koji se nasukao na obali otoka Masonboro u američkoj Sjevernoj Karolini. Iscrpljeni kit pronađen je u vrlo teškom stanju s ostacima plastičnog otpada i morske trave u ždrijelu, zbog čega ga je lokalni veterinar odlučio eutanazirati.

Američka televizijska postaja WECT izvijestila je kako su početkom godine stručnjaci Sveučilišta Sjeverne Karoline prvi priskočili u pomoć i pokušali spasiti pet metara dugog mladog kita usana, nasukanog na plaži otoka Masonboro. Prema riječima državnog koordinatora za spašavanje nasukanih sisavaca Williama McLellana, riječ je o mladom Rudolfijevom ili Sej-kitu (Balaenoptera borealis) koji nastanjuju udaljene duboke vode te se rijetko viđaju na istočnoj obali. Stoga je najvjerojatnije putovao miljama prije nasukavanja na obali otoka.

McLellan je primijetio da je kit bio u vrlo teškom stanju i u potpunosti iscrpljen, zbog čega mu je prije eutanazije ubrizgana velika doza sedativa. Tijekom nekropsije istraživači su u ždrijelu kita pronašli plastični otpad – točnije plastične vrećice i morsku travu.

Plastične vrećice i morska trava pronađene u kitovom ždrijelu / Foto: wect.com

„Kit više nije mogao primati hranu, a nismo sigurni kada se to dogodilo“, rekao je William McLellan. „Moguće je da je plastični otpad zapeo u ždrijelu kita prije duže vremena, čime je započelo njegovo iscrpljivanje i slabljenje zdravstvenog stanja. Za svaku sigurnost prikupili smo i mnoštvo uzoraka za kompletnu virusnu i bakteriološku analizu, no očito je kako je pronađeni plastični otpad bio glavni krivac iscrpljenosti ovog maldog kita.“

Foto: Robbie Johnson

Fotograf Robbie Johnson je na Facebooku podijelio videozapis kita prije nego što je eutanaziran.

Upotreba plastike za jednokratnu uporabu je izvan kontrole

„Morski sisavci se nasukavaju na našim plažama što je strašno i nevjerojatno tužno, no ipak se može spriječiti. Smrt ovog mladog kita nije se trebala dogoditi“, rekla je Amanda Jacobs, voditeljica marketinga Zaklade Surfrider koja se bavi zaštitom oceana i plaža.

Jacobs je dodala kako se svi moramo usredotočiti na smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. „Sada organiziramo mnogo više akcija čišćenja plaža, o tome se sve više govori u medijima, no potreban je uporan rad na podizanju razine ekološke svijesti i educiranje o potrebi smanjenja korištenja i napuštanja plastičnih proizvoda.“

Procjenjuje se kako se godišnje u svijetu koristi i do 4 trilijuna plastičnih vrećica od kojih se nažalost samo jedan posto vraća na recikliranje. U SAD-u se tako godišnje baca zapanjujućih 100 milijardi plastičnih vrećica ili oko 307 vrećica po osobi!

Mladi kit nasukao se na obali otoka Masonboro u američkoj Sjevernoj Karolini / Foto: wect.com

»VREĆICE KORISTITE ŠTEDLJIVO«

Ljudi imaju priliku spriječiti daljnju patnju morskih životinja promjenom svakodnevnih navika i odabirom održivog načina života. Najjednostavniji način sprječavanja dotoka plastičnog otpada u mora i oceane – u ovom slučaju plastičnih vrećica, jest upotreba višekratnih i platnenih torbi za kupovinu.

Podsjećamo kako je stupanje na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži (NN 116/2017 od 24.11.2017.), odnosno odredbe članka 5. ovog Pravilnika, s ciljem smanjenja korištenja plastičnih vrećica trgovcima u Hrvatskoj od 1. siječnja 2019. donijelo obvezu njihove naplate.

U svakom slučaju, izbjegavajte njihovo plaćanje, ali i korištenje te uz sebe uvijek imajte svoju platnenu vrećicu ili torbu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeaceova skulptura kitova nakon Istre izložena u Budimpešti

Greenpeace tijekom srpnja – mjeseca borbe protiv plastike, nastavlja svoju kampanju protiv plastičnog onečišćenja mora te skulpturu kitova, kojom se na vrlo slikovit način prikazuje štetan utjecaj plastičnog otpada na morski svijet, sada izlaže ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Drastičan pad upotrebe plastičnih vrećica u Australiji

Prakticiranje modernog stila života te prekomjerna upotreba jednokratnih plastičnih proizvoda rezultirala je oštećenjem okolišnog sustava, posebice onog morskog gdje su prikazi plutajućih vrećica postali svakodnevna pojava. Kako bi se to spriječilo, vodeća dva australska lanca supermarketa zabranila su korištenje plastičnih vrećica i tako dovela do drastičnog pada njihove potrošnje.

Kitovi na glavnom zagrebačkom trgu

Na središnjem zagrebačkom trgu, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, postavljena je velika skulptura dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su, poručuju aktivisti, u glavni grad „doplivali” kako bi pronijeli glas o najezdi plastike u morima i oceanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER