Greenpeaceova skulptura kitova nakon Istre izložena u Budimpešti

Na Jadranu ljetuje velik broj mađarskih turista, a lokalni ih mediji upozoravaju na sve veću onečišćenost našeg mora

Greenpeace tijekom srpnja – mjeseca borbe protiv plastike, nastavlja svoju kampanju protiv plastičnog onečišćenja mora te skulpturu kitova, kojom se na vrlo slikovit način prikazuje štetan utjecaj plastičnog otpada na morski svijet, sada izlaže ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Skulpturom kitova se upozorava da plastika koja dospijeva u mora često izaziva dramatične posljedice na život u moru. Životinje se u nju mogu zaplesti, a često je zamjenjuju za hranu što može rezultirati smrću odraslih jedinki i mladunčadi. Stoga se njome nastoji podići svijest o plastičnom onečišćenju mora širom svijeta.

Kao i u našoj zemlji, i mađarski aktivisti organizacije Greenpeace bore se protiv korištenja jednokratnih laganih plastičnih vrećica te se nadaju da će mađarska vlada zabraniti njihovu upotrebu, kao što je to slučaj u njima susjednim zemljama Austriji i Rumunjskoj. Peticiju je u Mađarskoj potpisalo gotovo 200.000 građana i građanki. 

  • Greenpeaceova skulptura kitova je nakon Umaga, Poreča i Pule ovog tjedna izložena ispred Mađarskog parlamenta u Budimpešti / Foto: MTI

Lokalni mediji upozoravaju da je Mediteran jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu pa tako i omiljeno odredište mađarskih turista koji na njegovim plažama svjedoče velikom onečišćenju plastičnim otpadom. Prema podacima WWF-a, svake minute u Sredozemnom moru završi čak 33.800 plastičnih boca. Također, navodi se i podatak da Dunavom u Crno more dnevno dospijeva 4,2 t plastičnog otpada!

57 % Mađara provodi svoje godišnje odmore na moru, i to najčešće u Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj. Mađarski mediji pišu kako je more u tim zemljama postalo izuzetno onečišćeno, a za Hrvatsku se navodi nedavno provedeno istraživanje plastike na Jadranu, gdje su od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka najveći udio (29 %) činile plastične vrećice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom

U Londonu će se s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu uskoro postaviti prvih stotinu javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novog početkom sljedećeg tjedna, stanovnici Londona moći će se lakše prilagoditi visokim temperaturama.

Kitovi u Istri: Vapaj iz morskih dubina

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada te povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici podsjetio na hitnost usvajanja ambicioznih mjera. Dan uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u Umagu su se prikupljali i potpisi za peticiju za njihovu zabranu, koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 građana.

Srpanj je mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

Apel iz morskih dubina za prestanak korištenja jednokratne plastike

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku te se ovaj put postavlja u tri istarska grada – u Umagu, Poreču i Puli. Greenpeace Hrvatska poziva vas da dođete i čujete apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER