U Španjolskoj pronađen kit s 29 kilograma plastičnog otpada u probavnom sustavu

Jedna od najugroženijih životinjskih vrsta

Dvadeset i devet kilograma plastičnog otpada otkriveno je u utrobi mladog kita ulješure pronađenog krajem veljače ove godine na južnoj obali Španjolske, u mjestu Cabo de Palos u regiji Murcia. Lokalne španjolske vlasti su vijest objavile u petak.

Obdukcija kita dužine 10 metara i težine oko 6 tona otkrila je da je uginuo zbog nemogućnosti probavljanja ili izbacivanja progutanog otpada iz probavnog sustava. U njegovoj utrobi pronađena je gomila plastičnog otpada, uključujući plastične vrećice, komadiće užadi i ribarske mreže.

Plastični otpad je glavna prijetnja životinjskom svijetu

„Prisutnost plastičnih vrećica i ostalog plastičnog otpada u oceanima postala je glavna prijetnja morskim organizmima. Puno morskih životinja umire zbog gutanja velikih količina plastičnog otpada“, izjavila je za britanski dnevnik The Telegraph Consuelo Rosauro, lokalna dužnosnica regionalne vlade Murcije zadužena za zaštitu okoliša.

Kitovi ulješure, koji se uglavnom hrane lignjama, jedna je od najugroženijih morskih vrsta. To je najveća životinja sa zubima na našem planetu, a ujedno ima i najveći mozak. Odrasla ulješura može doseći dužinu do 18 metara i težinu do 50 tona, a očekivani životni vijek im je, slično ljudima, do 70 godina.

Tragična vijest potaknula je lokalne vlasti da u suradnji s Europskom udrugom za zaštitu okoliša (European Environmental Association) i Europskim fondom za regionalni razvoj (European Fund for Regional Development) pokrenu kampanju zaštite mora i oceana. Cilj je podizanje svijesti lokalnog stanovništva i čišćenje plaža, a sav prikupljeni otpad će se popisati i detaljno analizirati kako bi se otkrilo njegovo porijeklo.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

Naš otpad je ubio još jednog kita

U utrobi mladog kita ulješure, koji je krajem prošlog tjedna pronađen na jednoj škotskoj plaži, otkrivena je užasavajuća količina od čak 100 kilograma otpada, javlja Euronews.

Skulptura kita od oporabljene plastike zadivljuje posjetitelje Brugesa

Bruges Triennial poziva umjetnike i arhitekte na razmišljanje o brzoj promjeni svijeta i potiče njihovu interpretaciju istog. Posjetitelji belgijskog grada Brugesa ove se godine mogu diviti umjetničkom djelu tvrtke iz Brooklyna – ogromnom kitu koji „izranja“ iz jednog od glavnih kanala grada. Osim estetske vrijednosti ova skulptura zahvaljujući materijalu od kojeg je izrađena ima i onu još važniju – osvještavanje o važnosti zaštite oceana i ogromnim količinama plastičnog otpada koji njima plutaju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER