FZOEU pokrenuo projekt kojim potiče smanjenje upotrebe plastičnih vrećica

Kampanja #musthave kreće u subotu 8. listopada sa zagrebačke tržnice Dolac

Projektom naziva #musthave građan(k)e se želi motivirati na rjeđe korištenje plastičnih vrećica, odnosno zamjenu plastičnih vrećica ekološki prihvatljivijim alternativama, poput košara ili platnenih i drugih višekratnih vrećica za kupovinu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u subotu 8. listopada u 10:30 sati na tržnici Dolac pokreće kampanju #musthave, kojom se želi podići svijest potrošača o negativnom utjecaju prekomjernih količina plastike na okoliš.

 

Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), plastika danas predstavlja 95 % ukupnog otpada koji pluta Sredozemnim morem i gomila se na njegovim obalama, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice. To i ne čudi s obzirom da se procjenjuje kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica. Vrećice koje kupimo u maloprodaji obično se koriste kraće od 25 minuta, nakon čega završavaju u otpadu ili, još gore, u okolišu. Za razgradnju jedne vrećice potrebno je više od sto pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Vrećice se prvo razgrađuju na manje dijelove, zatim u plastičnu prašinu, koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi.

To je jedan od razloga zašto su se u nekim zemljama ili područjima plastične vrećice potpuno izbacile iz prodaje. S prvim danom 2022. godine, i u Republici Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica debljine stjenke do 50 mikrometara, koje se zbog najčešće ne mogu višekratno upotrebljavati pa u značajnoj mjeri onečišćuju okoliš. Međutim, i dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za hranu koja nije pakirana - voće, povrće ili meso.

Cilj informativno-edukativnih aktivnosti Fonda je upoznati građan(k)e s količinom plastičnih vrećica koje svakodnevno koristimo te ih motivirati da tu količinu smanje. U tu svrhu, Fond počinje s provedbom projekta pod nazivom #musthave, kojim građan(k)e želi motivirati na rjeđe korištenje plastičnih vrećica, odnosno zamjenu plastičnih vrećica ekološki prihvatljivijim alternativama, poput košara ili platnenih i drugih višekratnih vrećica za kupovinu.

Fond vas poziva da se pridružite kampanji kako ne biste postali dio šokantne statistike:

  • Gotovo 30 posto građana/ki Hrvatske iz trgovine namirnice nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama.
  • U morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, to je količina kao 70 tisuća plavetnih kitova.
  • 80 % morskog otpada potječe s kopna, a više od polovice su plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.
  • Zbog toga će u morima uskoro biti više plastike nego ribe. 
  • Za razgradnju jedne plastične vrećice potrebno je više od stotinu godina, a i tada u okolišu ostaje mikroplastika, koja putem hranidbenih lanaca, završava i na našem tanjuru. 
  • Svaki tjedan probavimo 5 grama plastike.

„Sljedeći put kad izlazite iz kuće, ne zaboravite svoju vrećicu!​ Vrećica u torbi je svake sezone definitivni #musthave, baš kao i briga za okoliš.“ – poručuju iz Fonda.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER