FZOEU i kumice s Dolca upozorili: Danas do 11 sati u Hrvatskoj je iskorišteno više od pola milijuna jednokratnih plastičnih vrećica

Gotovo svaka treća osoba u Hrvatskoj namirnice nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama. Jeste li i vi jedna od njih?

U sklopu inicijative #musthave, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je iskoristio subotnje jutro koje mnogi koriste za odlazak na tržnicu kako bi, u suradnji s prodavačima, javnost upozorio na prekomjerno korištenje jednokratnih plastičnih vrećica.

Na tržnici Dolac je s tim ciljem postavljen digitalni brojač, koji je s odbrojavanjem krenuo od ranog jutra. Već u 11 sati brojčanik se zaustavio kako bi pokazao ukupan broj jednokratnih plastičnih vrećica iskorištenih do tog trenutka – alarmantnih 510.571.

Foto: FZOEU

„Prodavačima, kupcima i prolaznicima smo ove subote željeli skrenuti pažnju na problem prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica, koje se nerijetko koriste svega dvadesetak minuta i potom završe u otpadu, ili još gore – u prirodi. Zagađuju tlo, vode, mora, a posljedica toga je i mikroplastika koja dospije i do naših tanjura. Ovom inicijativom građane želimo osvijestiti o toj ogromnoj količini plastike, ali im istovremeno i ponuditi održiviju alternativu. Zato smo posjetiteljima Dolca danas osigurali višekratne vrećice za voće i povrće, kako bismo pokazali da je promjena svakodnevnih navika na bolje jednostavna, laka i moguća“, poručila je Anamarija Brstilo iz Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fondu su se pridružili i prodavači na tržnici nošenjem „NOplastic“ majica te pakiranjem svojih proizvoda kupcima u višekratne, reciklirane vrećice. Složili su se kako je izuzetno važno napraviti sve što možemo kako bismo očuvali naš okoliš jer to ima direktan utjecaj i na naše zdravlje.

Foto: FZOEU

Kao što dobro znamo, ubrzani životni tempo dovodi do trenda svakodnevne spontane kupovine, a ta navika rezultira gomilanjem jednokratne plastike. To dokazuje i podatak iz 2021. godine u istraživanju koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je otkrilo da svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine. Stoga, bilo koja alternativa jednokratnoj plastici danas je apsolutni #musthave, što naglašava i slogan inicijative „Ako si u modi, održivost te vodi“. Moda diktira trendove, a svatko od nas svjesnim odabirom i promjenom svakodnevnih navika može pomoći da održivost postane naš najvažniji trend, kojim stvaramo pozitivnu promjenu u svijetu u kojem živimo. 

 

Foto: FZOEU

„Nemojte biti dio ove šokantne statistike. Plastika je koristan materijal, no kao i sa svim drugim resursima, trebamo ju upotrebljavati odgovorno i racionalno. Najmanje što možete napraviti je da sa sobom prilikom odlaska u kupnju ponesete svoju vrećicu”, poručuju iz Fonda.

Inicijativom #musthave građan(k)e se želi motivirati na rjeđe korištenje plastičnih vrećica, odnosno zamjenu plastičnih vrećica ekološki prihvatljivijim alternativama, poput košara ili platnenih i drugih višekratnih vrećica za kupovinu.

Fond vas poziva da se pridružite kampanji kako ne biste postali dio šokantne statistike:

  • Gotovo 30 posto građana/ki Hrvatske iz trgovine namirnice nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama.
  • U morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, to je količina kao 70 tisuća plavetnih kitova.
  • 80 % morskog otpada potječe s kopna, a više od polovice su plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.
  • Zbog toga će u morima uskoro biti više plastike nego ribe. 
  • Za razgradnju jedne plastične vrećice potrebno je više od stotinu godina, a i tada u okolišu ostaje mikroplastika, koja putem hranidbenih lanaca, završava i na našem tanjuru. 
  • Svaki tjedan probavimo 5 grama plastike.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER