Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Još uvijek nije pronađen način za njihovu uspješnu kontrolu

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

Pravi razmjeri invazije ove vrste rakova otkriveni su nakon što ih je tijekom šest mjeseci ove godine u jednoj zamci postavljenoj u flamanskoj općini Grobbendonk ulovljeno čak 715.000 ili dvostruko više u odnosu na cijelu prošlu godinu. U Brugesu su osim u kanalima primijećeni i u parku Graaf Visartpark, a pretpostavlja se kako ih diljem Flandrije ima na milijune. Nalaze se posvuda, na svim plovnim putovima, uključujući i kanale u Brugesu, a broj im se konstantno povećava.

Kineski rakovi su tek jedna od stotinu najopasnijih invazivnih vrsta na svijetu. U Europi nemaju prirodnog neprijatelja te autohtonim vrstama - ribama, rakovima i beskralješnjacima, umanjuju izvor hrane čime mogu ugroziti cijeli hranidbeni lanac. Uništavaju rijeke i riječne ekosustave konzumiranjem svega što nađu na dnu riječnih korita, a mogu oštetiti ribolovnu opremu i infrastrukturu kao što su brane. Također, ukopavanjem u obale potoka i rijeka narušavaju njihovu stabilnost i uzrokuju eroziju. Kao i kod drugih invazivnih vrsta, još uvijek nije pronađen način za njihovu uspješnu kontrolu, a posebno zabrinjava njihova sposobnost preživljavanja u onečišćenim staništima.

Kineski rakovi vrebaju ispod površine rijeka i prelijepih kanala u Brugesu / Foto: Creative Commons / Pixabay

U Flandriji se planira postavljanje još jedne zamke jer ovogodišnji znatno veći broj ulovljenih i uništenih kineskih rakova dokazuje da se šire velikom brzinom te se procjenjuje kako će troškovi njihovog uklanjanja u budućnosti biti sve veći.

Lokalne vlasti razmatraju mogućnost prodaje ulovljenih živih rakova na kineskom tržištu gdje su prava kulinarska poslastica i prodaju se čak putem automata. Prodaja ulovljenih rakova zahtijevala bi angažiranje privatnog sektora, a iako nije posve jasno jesu li sigurni za prehranu ljudi, pretpostavlja se da bi se mogli koristiti za pripremu hrane za ribe.

Smatra se kako su se Europom proširili balastnim vodama brodova iz Kine koja se izlijevala u more te kanalima spojenima s morem. Prvi slučaj njihove pojave u Europi dokumentiran je u Njemačkoj 1912. godine, a u toj su zemlji kineski rakovi postali već udomaćena vrsta slatkovodnih rakova. No, štete koje uzrokuju na branama, cijevima i nasipima mjere se iznosom i do 80 milijuna eura.

Godine 1995. zabilježena je njihova pojava i u rijeci Temzi u blizini Greenwicha, a 2014. su pronađeni i u rijeci Clyde u Škotskoj. Njihova prisutnost u Velikoj Britaniji još nije dovoljno istražena, a istraživački instituti mole građane da im prijave sve informacije o njihovom pronalasku.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Čak i invazivne vrste školjkaša mogu postati koristan materijal

Tim studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem natječaju Biodesign Challenge, međunarodnom programu obrazovanja koji svoje polaznike povezuje s biolozima, umjetnicima i dizajnerima.

Skulptura kita od oporabljene plastike zadivljuje posjetitelje Brugesa

Bruges Triennial poziva umjetnike i arhitekte na razmišljanje o brzoj promjeni svijeta i potiče njihovu interpretaciju istog. Posjetitelji belgijskog grada Brugesa ove se godine mogu diviti umjetničkom djelu tvrtke iz Brooklyna – ogromnom kitu koji „izranja“ iz jednog od glavnih kanala grada. Osim estetske vrijednosti ova skulptura zahvaljujući materijalu od kojeg je izrađena ima i onu još važniju – osvještavanje o važnosti zaštite oceana i ogromnim količinama plastičnog otpada koji njima plutaju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER