U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

„Rak“ Dunava

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Stari Slankamen je mjesto u podnožju Fruške gore, smješteno u blizini ušća rijeke Tise u Dunav, oko 55 kilometara sjeverozapadno od Beograda. Lokalni ribari iz Starog Slankamena svjedoče kako se posljednjih godina količina ribe u Dunavu znatno smanjila i to naročito od pojave invazivne vrste bodljobradog raka (Orconectes limosus), koja je, primjerice, u Hrvatskoj prvi put pronađena u Dunavu 2003. godine na području Kopačkog rita.

Ova invazivna vrsta podrijetlom iz Amerike predstavlja veliku prijetnju autohtonim vrstama rakova kako zbog agresivne borbe za hranu i staništa te brzog dostizanja spolne zrelosti u odnosu na naše autohtone vrste, tako i zbog prenošenja gljivične bolesti račje kuge uzrokovane gljivicom roda Aphanomyces (Aphanomyces astaci), koja se unosom američkih vrsta još u 19. stoljeću brzo proširila vodama sjeverne, srednje i istočne Europe.

Lokalni ribari na Dunavu optužuju upravo ovu vrstu rakova za izumiranje autohtonih vrsta, posebice riječnog ili plemenitog raka (Astacus astacus Linnaeus). „Ne pamtim da je netko od nas uhvatio autohtonu vrstu raka“, kazao je za Zelenu patrolu ribar Nikola Živanović Mačak.

Širenje ove invazivne vrste raka posebno je uočeno u posljednje tri godine, a kako je istovremeno uočen i manjak ribe, lokalni ribari smatraju da se ništa ne poduzima kako bi se riješio ovaj problem.

  • Ovi rakovi su veći i agresivniji od autohtonih vrsta / Foto: Zelena patrola

„Trenutno su najveći problem riječni rakovi, odnosno invazivna vrsta riječnih rakova koja je u Dunav ubačena u drugoj polovici devetnaestog stoljeća. Time se htjela nadoknaditi brojnost autohtonih vrsta rakova koji su zbog ljudske prehrane bili izlovljeni i na granici izumiranja. Tada se nije znalo da će ovaj rak prenositi račju kugu koja uništava autohtonu vrstu rakova. O tome se vrlo malo priča, a oni godišnje pojedu i do 150 tona ikre i tako naprave 50 milijuna eura štete. Ništa se ne poduzima kako bi se riješio ovaj problem za koji ne postoji ni pravna regulativa. Jedan od ciljeva naše udruge je da se to zakonski riješi. Imamo potporu Ministarstva zaštite okoliša, nadležnih institucija i stručnjaka iz ovog područja. Uspostavili smo kontakte i dogovaramo suradnju s ekološkim aktivistima iz susjednih zemalja koje imaju slične probleme“, rekao je Nenad Pešut, predsjednik udruge „Riječni rakovi“.

„Bodljobradi rak je iz Amerike u Europu unesen iz gospodarskih razloga, a naraste do dužine od desetak centimetara i težine do 300 grama. Međutim, ispostavilo se da je to jedna agresivna vrsta, koja prenosi račju kugu u staništa naših neotpornih vrsta rakova. Osim toga, ova invazivna vrsta uništava ikru i riblju mlađ. U svim su se rijekama autohtone vrste rakova zbog ove invazivne vrste povukle u gornje tokove rijeka. Jedino rješenje je njihovo izlovljavanje i fizičko uklanjanje iz rijeke. Oni se mogu jesti jer koliko je kvalitetna riba iz Dunava, toliko je kvalitetno i njihovo meso“, istaknuo je prof. dr. Milan Matavulj s Odjela za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu.

„U Dunavu postoji 36 vrsta riba, od toga je 20 vrsta bijele riječne ribe koje love sportski ribolovci. Ostale se ribe love mrežom: som, smuđ, šaran, tolstolobik, babuška, a sve te ribe mi još uvijek koristimo za prehranu. Riblje meso redovito nosimo na kontrolu u Institut za prehranu u Novom Sadu. Njihov odgovor je taj da smo mi posljednja generacija koja jede ribu iz rijeke. Dunav je vrlo zagađen i sve to utječe na kvalitetu ribe, a na njegovom su dnu i milijuni rakova ove invazivne vrste, što se ne može riješiti bez neke organizirane akcije“, kazao je Zelenoj patroli Dušan Eglendžija, osnivač udruženja nautičara „Marina“.

Cijelu emisiju Zelene patrole pod nazivom „Stari Slankamen – Rak Dunava“ iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na djelu“ možete pogledati u priloženom videu.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

U Beogradu održan prosvjed za bezopasan zrak

Unatoč zabrinjavajućim podacima o razini onečišćenja zraka i velikom broju preuranjenih smrtnih slučajeva povezanih s tim problemom, srpske vlasti odlučile su tijekom ove godine izgraditi još tri termoelektrane na ugljen. Ekološki aktivisti u Srbiji zahtijevaju hitno rješavanje ovog problema i upozoravaju na članak 74. Ustava Republike Srbije kojim se svim građanima garantira pravo na zdrav i očuvan okoliš, kao i pravodobno i potpuno izvještavanje o njegovom stanju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER