Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Ekološki incident u Kuli

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

„U Begejcu je došlo do pomora ribe, a voda je crna i smrdi. Izmuljivanje kanala se vršilo prije mjesec dana, a sada ponovno imamo problem. Razgovarao sam sa susjedima i sumnjamo da je onečišćenje došlo iz šećerane, jer je krenula sezona. Sve je počelo u subotu, i strahujemo da će biti još gore“, izjavio je za Zelenu patrolu Stjepan Lončarić iz Kule.

  • Foto: Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine

Povodom ovog onečišćenja koje je uzrokovalo pomor ribe u Begejcu, Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obratilo se nadležnim službama Općine Kula i to JP Vode Vojvodine i Pokrajinskoj inspekciji. Općina Kula se u srijedu očitovala o ovom problemu te izvijestila da su voditelj inspekcijskog odjela i inspektor zaštite okoliša izvršili uviđaje i utvrdili da kanalom I-64 (Begejac) doista pluta veća količina mrtve ribe o čemu su obavijestili nadležne inspekcijske službe. 

  • Foto: Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine

Kako Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine još uvijek nije dobilo odgovor nadležne inspekcije i JP Vode Vojvodine, postavlja se pitanje prikriva li se možda krivac onečišćenja i koliko su važni zaštita okoliša i zdravlje građana?

Borba građana Kule za čistiji Begejac prikazana je u emisiji Zelene patrole i može se pogledati na ovoj poveznici.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Pomor riba zbog otrovnog cvjetanja modrozelenih algi

Sredinom prosinca, stotine uginulih smuđeva otkriveno je na obalama australske rijeke Darling, a u međuvremenu se brojka popela na strahovitih milijun uginulih riba. Kao glavni krivac ove ekološke katastrofe navodi se otrovno cvjetanje modrozelenih algi, čije pogubne posljedice nažalost ne izazivaju pretjeranu zabrinutost odgovornih strana.

Toplinski val: Tisuće mrtvih riba u rijeci Rajni

Na tisuće mrtvih riba izvađene su iz gornjeg toka rijeke Rajne unatoč naporima švicarskih ribara da ih spase od nezapamćenih visokih temperatura, javlja Euronews.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER