Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Ekološki incident u Kuli

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

„U Begejcu je došlo do pomora ribe, a voda je crna i smrdi. Izmuljivanje kanala se vršilo prije mjesec dana, a sada ponovno imamo problem. Razgovarao sam sa susjedima i sumnjamo da je onečišćenje došlo iz šećerane, jer je krenula sezona. Sve je počelo u subotu, i strahujemo da će biti još gore“, izjavio je za Zelenu patrolu Stjepan Lončarić iz Kule.

  • Foto: Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine

Povodom ovog onečišćenja koje je uzrokovalo pomor ribe u Begejcu, Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obratilo se nadležnim službama Općine Kula i to JP Vode Vojvodine i Pokrajinskoj inspekciji. Općina Kula se u srijedu očitovala o ovom problemu te izvijestila da su voditelj inspekcijskog odjela i inspektor zaštite okoliša izvršili uviđaje i utvrdili da kanalom I-64 (Begejac) doista pluta veća količina mrtve ribe o čemu su obavijestili nadležne inspekcijske službe. 

  • Foto: Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine

Kako Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine još uvijek nije dobilo odgovor nadležne inspekcije i JP Vode Vojvodine, postavlja se pitanje prikriva li se možda krivac onečišćenja i koliko su važni zaštita okoliša i zdravlje građana?

Borba građana Kule za čistiji Begejac prikazana je u emisiji Zelene patrole i može se pogledati na ovoj poveznici.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Novi pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obavijestilo nas je o novom masovnom pomoru ribe u kanalu Vrbas–Bezdan, poznatijem kao Velikom bačkom kanalu. Vojvođani su ogorčeni jer je ovo tek jedna u nizu ekoloških katastrofa do kojih dolazi, kako se pretpostavlja, zbog čestog ispuštanja kemikalija i otpadnih voda iz mesne industrije u okoliš.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

U Beogradu održan prosvjed za bezopasan zrak

Unatoč zabrinjavajućim podacima o razini onečišćenja zraka i velikom broju preuranjenih smrtnih slučajeva povezanih s tim problemom, srpske vlasti odlučile su tijekom ove godine izgraditi još tri termoelektrane na ugljen. Ekološki aktivisti u Srbiji zahtijevaju hitno rješavanje ovog problema i upozoravaju na članak 74. Ustava Republike Srbije kojim se svim građanima garantira pravo na zdrav i očuvan okoliš, kao i pravodobno i potpuno izvještavanje o njegovom stanju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER