Novi pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Dionica kod Vrbasa se ubraja među najveće okolišne probleme u ovom dijelu Europe

Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obavijestilo nas je o novom masovnom pomoru ribe u kanalu Vrbas–Bezdan, poznatijem kao Velikom bačkom kanalu. Vojvođani su ogorčeni jer je ovo tek jedna u nizu ekoloških katastrofa do kojih dolazi, kako se pretpostavlja, zbog čestog ispuštanja kemikalija i otpadnih voda iz mesne industrije u okoliš.

Strašan prizor velike količine ribe koja na površini vode pokušava udahnuti zrak prvi su jutros primijetili lokalni ribolovci koji su o tome odmah obavijestili nadležne službe. Kako se navodi u lokalnim medijima, sve je počelo tijekom noći sa subote na nedjelju, a riba se guši u vodotoku od Vrbasa u sjeverozapadnom dijelu Vojvodine nizvodno do Srbobrana gdje je problem najizraženiji.

Također, lokalni mediji javljaju kako je tijekom noći mrežama izvađeno na tone ribe koja se borila za život. Posebno je stradala bijela riba, i to najviše smuđevi i štuke, a primijećeni su i uginuli somovi. Kod Srbobrana je pak površina vode doslovno prekrivena ribom, a još nema službenog priopćenja što je uzrok novog pomora ribe. Ono što je postalo pravilo kada se govori o onečišćenju Velikog bačkog kanala je činjenica da se ovakve situacije događaju gotovo isključivo vikendom i to u noćnim satima, navodi se u lokalnoj udruzi za zaštitu okoliša.

Kako se krivac onečišćenja najčešće ne otkrije, još jednom se postavlja opravdano pitanje hoće li se i ovaj put prikrivati odgovornost za pomor ribe te uništavanje flore i faune u Velikom bačkom kanalu.

Inače, kanal Vrbas-Bezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, dug je 118 kilometara i dio je jedinstvenog sustava kanala Dunav-Tisa-Dunav. Zbog dugogodišnjeg industrijskog i komunalnog onečišćenja njegova se dionica kod Vrbasa ubraja među najveće okolišne probleme u ovom dijelu Europe.

Projekt kojim bi se konačno trebao riješiti problem najonečišćenijeg vodotoka u Europi podržava i Pokrajinska vlada AP Vojvodine, a u lipnju ove godine s Delegacijom EU-a u Srbiji potpisan je Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta remedijacije i revitalizacije Velikog bačkog kanala. Predmet projekta je 6 km duga dionica od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas, kojim bi se trebala izraditi tehnička dokumentacija za uklanjanje oko 400.000 m3 onečišćenog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, remedijaciju muljnog taloga i za rješenje konačnog odlaganja prerađenog muljnog taloga.

Ovaj će projekt biti treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala, nakon proširenja kanalizacijske mreže i izgradnje magistralnog kolektora, kao i izgradnje središnjeg pročistača otpadnih voda u Vrbasu, javila je RTV Vojvodine.

Novi Sad (04.11.2019.) - U današnjem priopćenju JVP „Vode Vojvodine“ povodom pomora ribe u Velikom bačkom kanalu navodi se kako ipak nije riječ o ekološkoj katastrofi. Potvrđena je informacija o većoj količini raznih vrsta riba koja na dijelu kanala kod Srbobrana pliva po površini vode, kao i o neodređenoj količini uginule ribe u priobalnom dijelu kanala. Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ je o ovoj pojavi obavijestila sve nadležne inspekcije i službe, a uzorci uginule ribe dostavljeni su na ispitivanje u laboratorij Znanstvenog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu. Tijekom dana će se iz kanala ukloniti sva uginula riba, a više informacija o uzroku pomora bit će poznato nakon obavljenih ispitivanja o čemu će se javnost pravodobno obavijestiti.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Subotica će dobiti jednu od najvećih vjetroelektrana u Europi

Skupština Grada Subotice usvojila je Plan detaljne regulacije vjetroelektrane u Čantaviru koju će graditi lokalna tvrtka talijanske kompanije Fintel Energia Group. Vjetroelektrana „Maestrale Ring“ će s predviđenih 113 vjetroturbina i oko 600 MW instalirane snage biti jedna od najvećih na europskom kontinentu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER