Čak i invazivne vrste školjkaša mogu postati koristan materijal

Od ekološke prijetnje do raznolike primjene u građevinarstvu

Tim studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem natječaju Biodesign Challenge, međunarodnom programu obrazovanja koji svoje polaznike povezuje s biolozima, umjetnicima i dizajnerima.

Tri studentice poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu koristile su dvije vrste invazivnih školjkaša i pretvorile ih u koristan resurs – „zebra staklo“. Tim dizajnerica Emily Marquette, Mahsa Banadaki i Wei-Hua Huang predlaže korištenje dvije vrste invazivnih školjkaša - raznolike trokutnjače (Dreissena polymorpha) i quagga školjke (Dreissena bugensis) kao izvora kalcijevog karbonata i boje za stvaranje specifičnog soda-vapnenog stakla. Njihovim projektom ove se invazivne školjke nastoje transformirati iz ekološke prijetnje u koristan resurs koji se može sakupljati te koristiti za razne primjene u građevinarstvu, ali i za umjetničku i industrijsku primjenu stakla i keramike.

Ove dvije invazivne vrste američko gospodarstvo stoje i do milijardu dolara godišnje. Začepljuju cjevovode, oštećuju brodice, motore i drugu opremu u vodama američkih Velikih jezera, a kako su vrlo otporne i agresivne te formiraju guste kolonije na čvrstim podlogama, postale su velika prijetnja ribljem fondu te autohtonim vrstama školjkaša i rakova.

Obje vrste izvorno potječu iz južne Rusije i Ukrajine, a od početka 19. stoljeća s Kaspijskog jezera i Crnog mora proširile su se u Europu i Sjevernu Ameriku, gdje su postale dominantna vrsta mnogih riječnih i jezerskih ekosustava. Kako navodi Priroda Hrvatske, širenje raznolike trokutnjače zabilježeno je 1980. godine iz Dunava u Dravu te se ova školjka danas može pronaći duž čitavog njenog toka. Vrsta je izuzetno agresivna i najzastupljenija je invazivna vrsta mekušaca u Hrvatskoj koja se prema Global invasive species database (GISP) nalazi se na popisu „100 najgorih svjetskih invazivnih vrsta“.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih obje vrste su se kontaminiranim balastnim vodama ispuštenima s brodova proširile i američkim Velikim jezerima, rijekama Mississippi i Hudson, kao i jezerom Travis. Raznolika trokutnjača može narasti do pet centimetara u dužinu, a njene žućkasto-smeđe trokutaste ljušture prošarane su „zebrastim“ uzorkom zbog čega se na engleskom jeziku i zovu „Zebra mussel“. Quagga je slatkovodni školjkaš iz porodice Dreissenidae koja je svoje ime dobila po izumrloj podvrsti afričke zebre, čije su pruge također blijedile prema ventralnoj strani.

Pobjednički projekt natječaja Biodesign Challenge 2020 rezultat je kreativnog rada tima studentica pod vodstvom profesora Matthewa Stronga, a zasniva se na zagrijavanju i usitnjavanju školjkaša u procesu koji možete vidjeti u priloženom videozapisu. Emily Marquette, Mahsa Banadaki i Wei-Hua Huang uspjele su stvoriti bakreno plavo staklo te dokazale kako se i invazivne vrste mogu iskoristiti i postati izvor korisnog materijala, ali i ljepote.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

WC školjka je najgore mjesto za oproštaj sa (živim) zlatnim ribicama

WC školjka se već predugo koristi za posljednji ispraćaj uginulih zlatnih i ostalih ribica kupljenih u prodavaonicama kućnih ljubimaca. No, ako ste se već odlučili svom djetetu ili sebi kupiti te šutljive kućne ljubimce s perajama, nakon početnog oduševljenja morate biti svjesni odgovornosti i brige koju zahtijevaju kao i četveronožni najbolji čovjekovi prijatelji. Čak i onda kada vam možda dosadi i kada je se želite riješiti bacanjem u WC školjku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER