WC školjka je najgore mjesto za oproštaj sa (živim) zlatnim ribicama

... i zašto biste trebali prestati s posljednjim ispraćajima uginulih ribica na istom mjestu

WC školjka se već predugo koristi za posljednji ispraćaj uginulih zlatnih i ostalih ribica kupljenih u prodavaonicama kućnih ljubimaca. No, ako ste se već odlučili svom djetetu ili sebi kupiti te šutljive kućne ljubimce s perajama, nakon početnog oduševljenja morate biti svjesni odgovornosti i brige koju zahtijevaju kao i četveronožni najbolji čovjekovi prijatelji. Čak i onda kada vam možda dosadi i kada je se želite riješiti bacanjem u WC školjku.

Buffalo Niagara Waterkeeper je agencija za zaštitu voda sa sjedištem u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York, koja je na svojoj Facebook stranici ponudila jedan od glavnih razloga zašto se od svoje zlatne ribice ne biste trebali oprostiti njenim bacanjem u WC školjku. Ranije ovog mjeseca objavljena je fotografija zlatne ribice koja je takav slučaj uspješno preživjela i narasla do dužine od zapanjujućih 35 centimetara! Ova zlatna rib(ic)a pronađena je u rijeci Niagari, u blizini jednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, a u agenciji pretpostavljaju kako je u rijeku puštena „na slobodu“ ili isprana kroz WC školjku.

Kako se navodi u objavi na Facebooku, pretpostavlja se kako zlatna ribica u rijeci može preživjeti oko godinu dana, no pritom može uništiti stanište riba koje izvorno obitavaju u rijekama ili jezerima. Podatak je uistinu šokantan, no znanstvenici procjenjuju da u Velikim jezerima živi na desetke milijuna zlatnih ribica!

To potvrđuje i Jennifer Fee, direktorica marketinga u agenciji Buffalo Niagara Waterkeeper koja kaže kako se kanalizacijska voda iz grada Buffalo i ostalih gradova na Velikim jezerima ponekad ispušta izravno u lokalne vodotoke.

„Tijekom sunčanih razdoblja ili dana sa slabim oborinama nema problema, no oni se javljaju s dužim ili jačim kišnim razdobljima. Kanalizacijska voda, koja bi uglavnom trebala završiti u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, tada se često miješa s oborinskim vodama. Uz obilne kiše ili teški snijeg često dolazi do prelijevanja vode u kanalizacijskom sustavu i voda se namjerno pušta u jezera i vodotoke kako ne bi poplavila kuće“, objasnila je za HuffPost Jennifer Fee.

U vodama rijeka i jezera tako može završiti i vaša neželjena zlatna ribica što može imati velike posljedice za vrste koje tamo već žive.

„To se događa kao i s bilo kojom invazivnom vrstom, ali osobito s vodenim invazivnim vrstama kao što su zlatne ribice koje ovdje nemaju prirodnog neprijatelja jer to nije njihovo stanište", rekla je Fee. „Bez prirodnog neprijatelja, zlatne ribice pobjeđuju u potrazi za hranom, duže žive, odnosno nastavljaju živjeti i rasti.“

Ovaj problem je uistinu postao vrlo ozbiljan i zahtijeva mnogo rada, ali još više financijskih sredstava. U agenciji Buffalo Niagara Waterkeeper navode kako postoje drugi načini na koje se ljudi mogu riješiti neželjenih ribica, a koji su svakako sigurniji za okoliš te ne predstavljaju „najveću životnu avanturu kroz kombinirani kanalizacijski sustav grada“, kako kažu u agenciji.

„Razgovarali smo s mnogim vlasnicima prodavaonica kućnih ljubimaca i svi su potvrdili da će uzeti natrag sve neželjene ribice, tako da je to najbolja opcija za ljude koji ih više ne žele“, rekla je Jennifer Fee.

Na pitanje o već ustaljenom običaju bacanja uginulih ribica u WC školjku Jennifer Fee kaže kako je „vjerojatno najbolje da prestanemo i s tom praksom jer se zna da u WC školjke ne bismo smjeli bacati ništa čemu tamo nije mjesto.“

Kako se navodi na mrežnim stranicama agencije Buffalo Niagara Waterkeeper, Velika jezera sadrže preko 20 % ukupne količine svjetskih zaliha pitke vode te gotovo 85 % pitke vode u Sjevernoj Americi. Problemi s kojima se suočavaju Velika jezera međusobno su povezani složenim odnosom kemije, biologije i fizičkih procesa, izuzetno su vrijedna, a objavljena fotografija pronađene zlatne rib(ic)e trebala bi pomoći u podizanju svijesti lokalnog stanovništva i natjerati ih na razmišljanje.

Zlatnim ribicama doista nije mjesto u našim rijekama i jezerima, a ako se niste spremni o njima brinuti, tada ih nemojte ni kupovati. Sretan kraj osim naših voda zaslužuju čak i zlatne ribice.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER