WC školjka je najgore mjesto za oproštaj sa (živim) zlatnim ribicama

... i zašto biste trebali prestati s posljednjim ispraćajima uginulih ribica na istom mjestu

WC školjka se već predugo koristi za posljednji ispraćaj uginulih zlatnih i ostalih ribica kupljenih u prodavaonicama kućnih ljubimaca. No, ako ste se već odlučili svom djetetu ili sebi kupiti te šutljive kućne ljubimce s perajama, nakon početnog oduševljenja morate biti svjesni odgovornosti i brige koju zahtijevaju kao i četveronožni najbolji čovjekovi prijatelji. Čak i onda kada vam možda dosadi i kada je se želite riješiti bacanjem u WC školjku.

Buffalo Niagara Waterkeeper je agencija za zaštitu voda sa sjedištem u gradu Buffalo u američkoj saveznoj državi New York, koja je na svojoj Facebook stranici ponudila jedan od glavnih razloga zašto se od svoje zlatne ribice ne biste trebali oprostiti njenim bacanjem u WC školjku. Ranije ovog mjeseca objavljena je fotografija zlatne ribice koja je takav slučaj uspješno preživjela i narasla do dužine od zapanjujućih 35 centimetara! Ova zlatna rib(ic)a pronađena je u rijeci Niagari, u blizini jednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, a u agenciji pretpostavljaju kako je u rijeku puštena „na slobodu“ ili isprana kroz WC školjku.

Kako se navodi u objavi na Facebooku, pretpostavlja se kako zlatna ribica u rijeci može preživjeti oko godinu dana, no pritom može uništiti stanište riba koje izvorno obitavaju u rijekama ili jezerima. Podatak je uistinu šokantan, no znanstvenici procjenjuju da u Velikim jezerima živi na desetke milijuna zlatnih ribica!

To potvrđuje i Jennifer Fee, direktorica marketinga u agenciji Buffalo Niagara Waterkeeper koja kaže kako se kanalizacijska voda iz grada Buffalo i ostalih gradova na Velikim jezerima ponekad ispušta izravno u lokalne vodotoke.

„Tijekom sunčanih razdoblja ili dana sa slabim oborinama nema problema, no oni se javljaju s dužim ili jačim kišnim razdobljima. Kanalizacijska voda, koja bi uglavnom trebala završiti u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, tada se često miješa s oborinskim vodama. Uz obilne kiše ili teški snijeg često dolazi do prelijevanja vode u kanalizacijskom sustavu i voda se namjerno pušta u jezera i vodotoke kako ne bi poplavila kuće“, objasnila je za HuffPost Jennifer Fee.

U vodama rijeka i jezera tako može završiti i vaša neželjena zlatna ribica što može imati velike posljedice za vrste koje tamo već žive.

„To se događa kao i s bilo kojom invazivnom vrstom, ali osobito s vodenim invazivnim vrstama kao što su zlatne ribice koje ovdje nemaju prirodnog neprijatelja jer to nije njihovo stanište", rekla je Fee. „Bez prirodnog neprijatelja, zlatne ribice pobjeđuju u potrazi za hranom, duže žive, odnosno nastavljaju živjeti i rasti.“

Ovaj problem je uistinu postao vrlo ozbiljan i zahtijeva mnogo rada, ali još više financijskih sredstava. U agenciji Buffalo Niagara Waterkeeper navode kako postoje drugi načini na koje se ljudi mogu riješiti neželjenih ribica, a koji su svakako sigurniji za okoliš te ne predstavljaju „najveću životnu avanturu kroz kombinirani kanalizacijski sustav grada“, kako kažu u agenciji.

„Razgovarali smo s mnogim vlasnicima prodavaonica kućnih ljubimaca i svi su potvrdili da će uzeti natrag sve neželjene ribice, tako da je to najbolja opcija za ljude koji ih više ne žele“, rekla je Jennifer Fee.

Na pitanje o već ustaljenom običaju bacanja uginulih ribica u WC školjku Jennifer Fee kaže kako je „vjerojatno najbolje da prestanemo i s tom praksom jer se zna da u WC školjke ne bismo smjeli bacati ništa čemu tamo nije mjesto.“

Kako se navodi na mrežnim stranicama agencije Buffalo Niagara Waterkeeper, Velika jezera sadrže preko 20 % ukupne količine svjetskih zaliha pitke vode te gotovo 85 % pitke vode u Sjevernoj Americi. Problemi s kojima se suočavaju Velika jezera međusobno su povezani složenim odnosom kemije, biologije i fizičkih procesa, izuzetno su vrijedna, a objavljena fotografija pronađene zlatne rib(ic)e trebala bi pomoći u podizanju svijesti lokalnog stanovništva i natjerati ih na razmišljanje.

Zlatnim ribicama doista nije mjesto u našim rijekama i jezerima, a ako se niste spremni o njima brinuti, tada ih nemojte ni kupovati. Sretan kraj osim naših voda zaslužuju čak i zlatne ribice.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Okvirna direktiva EU-a o vodama neće se mijenjati

Povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Virginijus Sinkevičius potvrdio je potrebu provedbe i provođenja Okvirne direktive o vodama „bez ikakvih promjena“, objavio je Svjetski fond za prirodu (WWF).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER