Konferencija „Zelena tranzicija pokreće europske gradove“ ovog petka u Zagrebu

Konferencija će se moći pratiti uživo putem You Tube kanala i na stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba

Nakon prvog dana konferencije održanog 3. svibnja, ovog petka 10. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici održava se drugi dio međunarodne konferencije pod nazivom „Zelena tranzicija pokreće europske gradove“.

Konferencija se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradske skupštine i Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a posvećena je dijalogu s građanima koji će imati priliku interaktivno sudjelovati u diskusiji sa svojim izabranim predstavnicima i stručnjacima. Također, konferencija predstavlja platformu za dobivanje povratnih informacija građana o Europskom zelenom planu i gradskoj energetskoj i klimatskoj politici, koje će poslužiti kao smjernice za kreiranje poruke i prijedloga novom sastavu Europskog parlamenta i Europske komisije o budućnosti Europskog zelenog plana, kao i za oblikovanje buduće energetske i klimatske politike Grada Zagreba.

>>> Pročitajte još >>> Oznaku EU misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” dobila još 23 grada

Glavni fokus konferencije bit će na politikama lokalnih vlasti u području energetske tranzicije i prilagodbe klimatskim promjenama te provedbi Europskog zelenog plana i prelasku na obnovljive izvore energije. Konferenciji će se pridružiti gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski, dogradonačelnica Budimpešte Kata Tüttő te članica Gradskog vijeća Bologne i bivša glavna tajnica mreže europskih gradova EUROCITIES Anna Lisa Boni, kao i gradonačelnici Splita i Križevaca te dogradonačelnica Osijeka.

Uz njih, svoje ideje, primjere iz prakse, provođenje politika, strategija i drugo predstavit će i predstavnici nevladinih organizacija i udruga te akademske zajednice. Upravo oni će se pridružiti gradonačelnicima na panel raspravama „Urbane strategije za klimatsku otpornost i integraciju obnovljivih izvora energije“, „Budućnost Europskog zelenog plana u kontekstu izbora za Europski parlament“ te „Urbane inovacije u obnovljivim izvorima energije“.

„Budite dio našeg razgovora o tome kako najbolje provesti energetsku tranziciju. Zagreb izrasta u lidera zelene tranzicije u Europi”, poručuje predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je kako je jedna od bitnih uloga gradova da štite svoje građane, otvaraju vrata energetskim zajednicama, a sve kako bi bili bogatiji, otporniji i sigurniji.

Konferencija će se od 9:00 sati moći pratiti uživo putem You Tube kanala i web-stranice, a program je dostupan na stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

VEZANE VIJESTI

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER