U Varšavi otvoren novi pješačko-biciklistički most preko rijeke Visle

Najduži pješačko-biciklistički most u Poljskoj

Most dug 452 metra otvoren je dvije godine nakon početka radova i mjesec dana prije roka. Zahvaljujući novom mostu rijeka Visla može se prijeći za samo šest minuta laganog hoda ili dvije minute vožnje biciklom.

Prvu večernju šetnju novoizgrađenim pješačko-biciklističkim mostom predvodio je u četvrtak 28. ožujka gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski u pratnji velikog broja stanovnika glavnog poljskog grada.

„Otvaramo ga bez vatrometa ili presijecanja vrpce, jednostavno i zajedno s građanima Varšave. Nadam se da će novi pješačko-biciklistički most postati još jedan simbol Varšave, a pješacima i biciklistima služit će kao mjesto za rekreaciju. Vrijedi vidjeti taj pogled na grad i rijeku, a u njemu će sigurno uživati brojni građani i posjetitelji našeg grada“, kazao je varšavski gradonačelnik Rafał Trzaskowski.

Najduži most ove vrste u Poljskoj

Radovi na izgradnji mosta započeli su u siječnju 2022., a završeni su  točno mjesec dana prije roka. Čelična konstrukcija mosta oslonjena je na sedam armiranobetonskih stupova, a obojena je premazom u boji kortena. Na lijevoj obali rijeke Visle, prije posljednjeg stupa, most se širi u dvije rampe koje se spuštaju preko obale prema Ul. Wybrzeże Kościuszkowskie.

Dug je 452 metra i po tome je najduži most ove vrste u Poljskoj, ali i jedan od najdužih na svijetu. Čak 127 metara duži je od londonskog mosta Millennium Bridge (London Millennium Footbridge), jednog od najpoznatijih objekata ovog tipa u svijetu. Varšavski most ima oblik munje i različite je širine – od 6,9 m do 16,3 m.

Za nekoliko minuta na drugoj obali rijeke

Osim komunikacijske funkcije, most ima i rekreacijsku vrijednost. Linija konstrukcije lomi se na dva mjesta i u tim „zavojima“ mnogo je šira kako bi pješaci i biciklisti mogli zastati, sjesti na drvena sjedala i uživati u pogledu na rijeku Vislu i Varšavu, posebno na njezinu povijesnu jezgru koja je 1980. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Novi most je desnu obalu rijeke Visle (polj. Wisła) približio središtu grada - fizički i simbolički. Pješaci ga mogu prijeći za šest minuta, a biciklisti za svega dvije minute. Pješačko-biciklistički most također je promijenio izgled središta glavnoga grada i približio središnje gradske bulevare gradskim četvrtima Stara i Nowa Praga. Ovo je važna faza projekta „Novi centar Varšave“ („Nowe Centrum Warszawy“), kojim će se poboljšati kvaliteta urbanih prostora s obje strane Visle.

„Most će pozitivno utjecati na funkcionalnost prostora oko Ul. Stefana Okrzei u gradskoj četvrti Praga. Radovi su već u tijeku, a kada budu završeni ova ulica i njezina okolica potpuno će promijeniti svoj karakter“, kaže gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski. Ova ulica dobit će puno više zelenila, izgradit će se i biciklistička infrastruktura, novi, širi i sigurniji nogostupi te postaviti nova urbana oprema.

Pješačko-biciklistički most projektirao je varšavski studio Schüßler-Plan.

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Veneciji otvoren novi biciklističko-pješački most

Nakon otvaranja nove biciklističke staze gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro presjekao je vrpcu novog biciklističko-pješačkog mosta Chirignago-Catene. Most je izgrađen u okviru programa podizanja sigurnosti i obnove prometne infrastrukture na cijelom području grada Venecije.

Varšava: U promet puštena nova tramvajska linija u Gagarinovoj ulici

Više od jednog kilometra novih tramvajskih tračnica, tri suvremena stajališta, još više zelenila i biciklističkih staza – tako izgleda nova tramvajska linija u varšavskoj Ulici Jurija Gagarina koja je puštena u promet u utorak 14. svibnja. Među prvim putnicima na tramvajskoj liniji 11 bio je i varšavski gradonačelnik Rafał Trzaskowski.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER