Konferencija Energetika 2020 o mogućnostima Europskog zelenog plana za Hrvatsku

„Zelena tranzicija je fenomenalna prilika za malo, ali fleksibilno hrvatsko gospodarstvo."

Na današnjoj konferenciji „Energetika 2020 - Green New Deal za Hrvatsku“ raspravljalo se o jednoj od najvažnijih političkih inicijativa nove Europske komisije „Green New Deal“.

Ministar Tomislav Ćorić je upozorio da „smjer borbe protiv klimatskih promjena više nema alternativu. Iako se plan zove 'zeleni', riječ je o jednoj horizontalnoj reformi koja će obuhvatiti sve sektore europskog gospodarstva“, dodavši da je tzv. „zelena tranzicija“ fenomenalna prilika za malo, ali fleksibilno hrvatsko gospodarstvo.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kako bi u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavio plan kojeg smatra jednim od najvažnijih ciljeva nove Komisije.

„Globalno zatopljenje postalo je naša realnost, a tome u prilog govori i činjenica da su klimatske promjene bile jedna od vodećih tema Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Početak ambicioznog plana podudara se s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU pa će naša uloga biti ključna za prve korake prema energetskoj neutralnosti, osobito u uvjeravanju onih članica koje su izrazile određene rezerve“, rekao je predsjednik Vlade te dodao da Vlada RH vidi ekološku tranziciju i kao priliku za ekonomski rast.

Plenković je podsjetio da je Europska komisija prošloga tjedna predstavila plan financiranja ambicioznog Europskog zelenog plana, čiji se trošak za narednih deset godina procjenjuje i na bilijun eura.

Također, Plenković je napomenuo kako će državama članicama na raspolaganju biti čak tri financijska mehanizma na koja mogu aplicirati kako bi amortizirale troškove skupe energetske tranzicije: Fond za pravednu tranziciju EU za koji europske zemlje mogu prijaviti najslabije razvijene regije kako bi im se pružila pomoć, te financijske okvire programa InvestEU i Europske investicijske banke.

Krajem prošle godine, Europska komisija Ursule von der Leyen, predstavila je novi, ambiciozan Zeleni plan – „Green New Deal“, prema kojem će Europa do 2050. biti „prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu“. 

MZOE / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER