Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

Ulaganjem u obnovljivu energiju do postizanja klimatske neutralnosti i otvaranja novih radnih mjesta

Zastupnici u Europskom parlamentu podupiru Europski zeleni plan, ali upozoravaju na izazove, poput osiguravanja pravedne i uključive tranzicije.

Europski parlament je u srijedu usvojio stajalište o Europskom zelenom planu, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu 2019. Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju Europski zeleni plan i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju.

Brže smanjenje emisija stakleničkih plinova

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu planova o smanjenju emisija do 2030. (55 % u 2030. u odnosu na 1990., umjesto „najmanje između 50 % i 55 %”, kao što je predložila Komisija). EU bi o tim planovima trebao odlučiti puno prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se u Glasgowu (COP 26) održati u studenom 2020. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi privremeni cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.

Kako bi se spriječilo istjecanje ugljika uzrokovao razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva „Zelenog plana”. Oni su upozorili i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu energetske učinkovitosti i obnovljive energije, uključujući i obvezive nacionalne ciljeve za obnovljivu energiju, te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.

Rezolucija je usvojena velikom većinom (482 glasova za, 136 protiv i 95 suzdržanih).

„Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana. Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan”, rekao je predsjednik Odbora za okoliš Pascal Canfin (Renew Europe - Liste Renaissance, Francuska).

Doprinos potpredsjednice europskih socijalista Biljane Borzan

U rezoluciju o Europskom zelenom planu uvršteni su i doprinosi potpredsjednice europskih socijalista Biljane Borzan koja je i izvjestiteljica za održivu potrošnju.

„Već godinama inzistiram da proizvodi trebaju trajati dulje. Radi troškova za građane i radi okoliša si ne možemo dozvoliti da nam se primjerice perilice za rublje ili televizori kvare nedugo nakon isteka minimalnog jamstva, a oni naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto Francuza vjeruje da su neki proizvodi namjerno napravljeni s greškom, kako bi se građane primoralo da iznova kupuju novi model“, izjavila je Biljana Borzan koja je u rezoluciju uvrstila zabranu ugrađenih kvarova, redizajn proizvoda na način da se mogu lakše popraviti te označavanje minimalnog očekivanog trajanja na proizvodima.

„Građani su voljni platiti više za kvalitetnije uređaje koji će trajati duže. Uz to čak 77 posto građana preferira popravak od ponovne kupnje, ali uređaji se sastavljaju tako da ih je skuplje popraviti nego zamijeniti. Broj servisa za popravak drastično pada, u Njemačkoj za 13, a u Poljskoj za 16 posto, a s druge strane količina otpada u okolišu se povećava“, pojasnila je Borzan.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

Europski parlament proglasio klimatsku krizu

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER