Europski parlament proglasio klimatsku krizu

Parlament je usvojio rezoluciju o proglašenju klimatske i ekološke krize, a zastupnici su zatražili žurne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezolucije o proglašenju klimatske i ekološke krize i o COP25, istaknuvši kako bi se Europska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

  • Usklađenost Komisijinih prijedloga s ograničenjem globalnog zatopljenja do 1,5 °C 
  • Smanjenje štetnih emisija za 55 % do 2030. za klimatsku neutralnost EU-a do 2050. 
  • Smanjenje globalne emisije štetnih plinova u zračnom i pomorskom prometu 

  • CC / Benita5 / Pixabay

Uoči COP25 Konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se od 2. do 13. prosinca održati u Madridu, Parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu. Zastupnici su od Europske komisije zatražili da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 °C.

U odvojenoj rezoluciji, Parlament je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine. Europarlamentarci su također zatražili od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da u Europski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Ubrzano prema smanjenju globalnih emisija za zračni i pomorski promet

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja te smatraju kako bi sve članice EU-a trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC). Također, zastupnici su od Komisije zatražili prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

>>> Pročitajte još >>> Ograničenje globalnog zatopljenja na 1,5 °C moguće je uz godišnju stopu smanjenja emisija od 7,6 %

Snažnija financijska potpora za borbu protiv klimatskih promjena

EU članice trebale bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u Europskom parlamentu. EU države ulažu najviše javnog novca u financiranje klimatskih mjera, a EU proračun bi trebao u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obvezama članica. Zastupnici su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanje o usmjeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

Pozvali su sve EU članice na ukidanje izravnih i neizravnih potpora za fosilna goriva.

>>> Pročitajte još >>> Globalno zatopljenje: cilj od 2 °C već se sada čini nedostupnim

„Europski parlament prihvatio je ambiciozna stajališta uoči Konferencije UN-a u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55 % do 2030. To je ujedno jasna i pravovremena poruka Komisiji nekoliko tjedana prije objave komunikacije na temu Zelenog plana“, rekao je Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Rezolucija o proglašenju klimatske i ekološke krize prihvaćena je s 429 glasova za, 225 protiv i 19 suzdržanih. Europski parlament prihvatio je rezoluciju o COP25 s 430 za, 190 protiv i 34 suzdržanih.

Niz zemalja, predstavnici lokalne uprave i znanstvenici upozorili su kako je planet suočen s klimatskom krizom.

Europska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine, ali u Europskom vijeću još uvijek nema podrške, zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

Parlament na COP25 u Madridu

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama održat će se u Madridu od 2. do 13. prosinca 2019. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (S&D, Italija) bit će na službenom otvorenju, dok će izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno Basom Eickhoutom (Zeleni, Nizozemska) sudjelovati na konferenciji od 9. prosinca.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

Europljani podržavaju postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

EU će sljedeće godine ažurirati svoj dugoročni klimatski cilj, a prema nedavno usvojenoj rezoluciji Europski parlament je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o potrebi što skorijeg postizanja klimatske neutralnosti, i to najkasnije do 2050. godine. Europarlamentarci su također zatražili i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

António Guterres: „Moramo zaustaviti rat protiv prirode“

Svijet se suočava s velikom ekološkom opasnošću. U ponedjeljak 2. prosinca u Madridu počinje 25. konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP25), na kojoj će se sve države svijeta pozvati na suočavanje s globalnim zatopljenjem.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER