Globalno zatopljenje: cilj od 2 °C već se sada čini nedostupnim

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) procjenjuje da bismo 2030. godine mogli zabilježiti porast globalne temperature od 3 °C

Projekcije proizvodnje nafte i plina do 2040. godine u glavnim zemljama proizvođačima nespojive su s ciljem ograničenja porasta globalne temperature na razini do 2 °C.

Studijom stručnjaka Instituta za okoliš u Stockholmu (SEI), Međunarodnog instituta za održivi razvoj (International Institute for Sustainable Development - IISD) te organizacija Overseas Development Institute (ODI), Centra za međunarodna istraživanja klime i zaštite okoliša (Centre for International Climate and Environmental Research - CICERO), Climate Analytic i Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) tvrdi se kako je svijet na putu da proizvede 120 % više fosilnih goriva od razine koja je potrebna za ograničenje porasta globalne temperature od 1,5 °C.

 

Cilj ograničenja porasta globalne temperature na razini „znatno manjoj“ od 2 °C dogovoren Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. godine bit će nemoguće postići. Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) procjenjuje da možemo očekivati porast globalne temperature od 3 °C i to već 2030. godine.

UNEP-ova studija pod nazivom „Proizvodni jaz: Odstupanje između planirane proizvodnje fosilnih goriva po zemljama i razinama svjetske proizvodnje u skladu s ograničenjima globalnog zatopljenja na 1,5 °C ili 2 °C“ („The Production Gap: The discrepancy between countries’ planned fossil fuel production and global production levels consistent with limiting warming to 1.5°C or 2°C“), objavljena u srijedu 20. studenog, istražuje prognoze proizvodnje nafte i plina za 2030. i to sedam glavnih zemalja proizvođača fosilnih goriva (Kina, SAD, Rusija, Indija, Australija, Indonezija i Kanada). Također, studijom su obuhvaćene prognoze proizvodnje nafte i plina u Njemačkoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Zabrinjavajući rezultati studije otkrivaju kako su navedene prognoze nespojive s ciljevima Pariškog sporazuma. Naime, proizvodnja fosilnih goriva mogla bi biti 40 do 50 % veća od razine potrebne za postizanje ograničenja porasta globalne temperature do 2 °C. Primjerice, samo predviđena proizvodnja ugljena u 2030. godini u promatranim zemljama premašuje razinu kompatibilnu s ciljem od 2 °C za čak 150 %.

„Ovaj nam izvještaj po prvi put pokazuje pravi razmjer neusklađenosti između ciljeva Pariškog sporazuma, nacionalnih planova smanjenja emisija i planova industrije fosilnih goriva, odnosno proizvodnje ugljena, nafte i plina“, izjavio je Michael Lazarus, viši znanstvenik i direktor američke ispostave Instituta za okoliš u Stockholmu (SEI) te jedan od glavnih autora studije.

Energetska tranzicija je nužna i moguća

Unatoč provedbi klimatske politike koja je omogućila brz razvoj obnovljivih izvora energije tijekom protekla dva desetljeća, autori studije tvrde kako „razina proizvodnje fosilnih goriva nikada nije bila tako visoka.“

Energija iz fosilnih goriva i dalje čini čak 80 % globalne primarne energije, a njihov doprinos emisijama stakleničkih plinova iznosi 75 %. Najgora vijest je što ta visoka razina ne opada. Prema ovoj studiji, očekuje se da će proizvodnja nafte do 2040. porasti za 43 %, a plina za više od 47 %!

Činjenica je da su aktivnosti smanjenja emisija ugljikovog dioksida u određenim zemljama „nedovoljno zastupljene“ u borbi protiv klimatskih promjena. No, prema autorima studije, energetska tranzicija je i dalje moguća zahvaljujući ubrzanom razvoju novih tehnologija obnovljivih izvora energije, posebice na području energije vjetra i solarne energije. Također, važno je istaknuti kako bi razvoj održivih energija mogao stvoriti 24 milijuna novih radnih mjesta širom svijeta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Njemački aktivisti zauzeli elektranu na ugljen

Više od 150 aktivista i protivnika ugljena iz inicijativa Ende Gelände i DeCOALonize zauzelo je u nedjelju ujutro njemačku elektranu Datteln 4 kako bi izrazili svoje neslaganje sa zakonom savezne njemačke vlade o smanjenju i ukidanju proizvodnje električne energije iz ugljena te se usprotivili kršenju ljudskih prava u područjima vađenja ugljena u Kolumbiji i Rusiji.

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER