Ursula von der Leyen: Imamo priliku za izgradnju otpornijeg i zelenijeg gospodarstva

„Klimatske promjene zasad su izvan naše kontrole. Planet se i dalje zagrijava. Stanje će se pogoršati ako ćemo i dalje sagorijevati fosilna goriva.“

Europski zeleni plan je nit vodilja kojom možemo krizu nastalu koronavirus pandemijom pretvorili u priliku da ponovno izgradimo nova, otpornija i zelenija gospodarstva.

„Pandemiju koronavirusa treba iskoristiti kao poticaj da se ustraje u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„Možda nam nedostaje mnogo stvari do kojih nam je stalo, ali nam ne nedostaje onečišćenje od automobila i prometna buka. Kada otvorimo prozor možemo udisati čisti zrak“, rekla je Ursula von der Leyen. „Priroda se oporavlja, ali ne smijemo se zavaravati. Možda se bolje nosimo s koronavirusom, no klimatske promjene zasad su izvan naše kontrole. Planet se i dalje zagrijava. Stanje će se pogoršati ako ćemo i dalje sagorijevati fosilna goriva.“ - poručila je Ursula von der Leyen.

Istaknula je kako se nakon krize koronavirusa ne bismo trebali vratiti starim navikama te da trebamo ustrajati na Europskom zelenom planu, strategiji za ekološki održiv razvoj gospodarstva i društva.

„Sada kad se polako vraćamo na posao i investiramo milijarde eura za pokretanje gospodarstva, trebali bismo izbjeći ponavljanje starih i za okoliš štetnih pogrešaka. Umjesto toga, trebali bismo se uzdići iz pandemije na bolji način. Naše društvo i naš planet može postati zdravije ulaganjem u obnovljivu energiju, vožnjom automobila koji manje zagađuju, obnovom kuća i poboljšanjem njihove energetske učinkovitosti.“ - rekla je predsjednica Komisije.

„Kupnjom održive hrane, ponovnom uporabom umjesto bacanjem materijala ili proizvodnjom čelika s niskim udjelom ugljika. To je srž Europskog zelenog plana čiji je cilj preobrazba našeg gospodarstva kako bi postalo konkurentnije te poboljšanje kvalitete naših života. Oporavit ćemo se zahvaljujući zelenom planu koji ćemo upotrijebiti kao nit vodilju da bismo krizu nastalu pandemijom pretvorili u priliku da ponovno izgradimo nova i otpornija gospodarstva. Zahvaljujući zelenom oporavku iz krize ćemo izaći snažniji i zdraviji“, zaključila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER