Zastupnici većinom pozdravili Komisijin prijedlog za paket oporavka

Budućnost EU-a i zeleni plan oporavka

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na izvanrednoj plenarnoj sjednici održanoj u srijedu predstavila paket vrijedan 750 milijardi eura kao dio revidiranog dugoročnog proračuna EU-a.

Nakon prezentacije predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, državna tajnica Nikolina Brnjac je u ime predsjedateljice Vijećem EU-a obećala kako će Hrvatska raditi zajedno s državama članicama na brzom zaključivanju pregovora s Parlamentom o novom paketu.  Potom su se o prijedlogu Komisije očitovali čelnici klubova zastupnika.

„Europska solidarnost je opet tu i otvaramo novo poglavlje za EU”, rekao je Manfred Weber (EPP, Njemačka). Novi novac treba potrošiti na svježe ideje, a ne na stare probleme u Europi. „Solidarnost ide ruku pod ruku s odgovornošću”, stoga mora biti jasno kako će se novac vratiti, rekao je tražeći nova vlastita sredstva i ustrajući na tome da digitalni divovi plate svoj dio.

Iratxe García Perez (S&D, Španjolska) zahvalila je Ursuli von der Leyen na ambicioznom prijedlogu i na tome što je EP-u dala „ulogu koju zaslužuje” u izradi paketa za oporavak. Upozoravajući da je u pitanju opstanak europskog projekta, pozvala je Vijeće da usvoji novi VFO kvalificiranom većinom kako bi se izbjeglo da se Europu drži „taocem četiriju država članica koje daju prednost odgovoru na nacionalnoj razini, a ne na europskoj”.

„To je prekretnica, dosad nezabilježena u povijesti Europe”, rekao je Dacian Ciolos (Renew, Rumunjska). „VFO i plan za oporavak moraju se usredotočiti na budućnost”, uz Zeleni plan i digitalni plan kao sastavnice, rekao je. „Možemo se razlikovati u nekim pojedinostima, ali zaista pozdravljam ovaj pristup”, rekao je, podsjećajući države članice da „EU nije bankomat. Solidarnost dolazi s određenim vrijednostima”.

Jörg Meuthen (ID, Njemačka) odbio je prijedlog paketa kao „potpuno pogrešan i besmislen”, bez odgovarajuće pravne osnove i bez odgovornosti ili gospodarskog smisla. Komisija želi potrošiti novac „kao da nikad neće doći sutra”. To je visoka cijena za europske porezne obveznike, zaključio je.

Ska Keller (Zeleni, Njemačka) je izjavila: „Ne smijemo ponoviti velike pogreške iz prošlosti i prisiljavati zemlje na štednju i slijepe ideologije tržišta”, upozorila je. „Umjesto toga moramo osigurati promišljeno ulaganje novca u projekte koji će dugoročno pomoći, stvoriti radna mjesta i spasiti naš planet.”

Johan van Overtveldt (ECR, Belgija) je rekao: Ako želimo odobriti zajmove i bespovratna sredstva, moraju postojati jasni uvjeti. Novac treba ići tamo gdje je najpotrebniji, a za naša poduzeća moraju postojati sigurnosni mehanizmi. Osobe koje rade i štede ne bi trebale biti „isporučitelji” za te programe.

„Umjesto da napravi jasan rez u odnosu na dogme iz prošlosti“, plan za oporavak staje na pola puta, kazala je Manon Aubry (GUE/NGL, Francuska). Pozdravljajući nove prijedloge o vlastitim sredstvima, pozvala je na otpis kriznog duga, izravne trajne zajmove državama članicama, a tu potporu trebalo bi uvjetovati osjetljivošću na socijalna pitanja.

Komisija je predstavila i svoj prilagođeni Program rada za 2020., u kojem će se dati prednost mjerama potrebnima za poticanje oporavka i otpornosti Europe.

Parlament i Vijeće će o novim prijedlozima raspravljati te o njihovom konačnom obliku odlučiti u predstojećim pregovorima.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Ursula von der Leyen nova je čelnica Europske komisije

Europski parlament je u utorak potvrdio njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Von der Leyen će danas odstupiti s mjesta njemačke ministrice obrane te će naslijediti Jeana Claudea Junckera na mjestu čelnika Europske komisije 1. studenog.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER