Ursula von der Leyen nova je čelnica Europske komisije

Parlament izabrao Ursulu von der Leyen za prvu ženu na čelu Europske komisije

Europski parlament je u utorak potvrdio njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Von der Leyen će danas odstupiti s mjesta njemačke ministrice obrane te će naslijediti Jeana Claudea Junckera na mjestu čelnika Europske komisije 1. studenog.

Europski parlament izabrao je Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije s 383 glasova za, 327 protiv i 22 suzdržana. „Konačno jedna žena na čelu Europske komisije“, napisao je Jean Claude Juncker na Twitteru. „Taj posao nosi velike odgovorosti i izazove. Siguran sam da ćeš biti dobra predsjednica. Dobrodošla kući!“

„Gospođo von der Leyen, u ime Parlamenta čestitam Vam na izboru. Nadolazeće godine bit će izrazito važne za budućnost Unije, i naše će djelovanje biti uspješno samo ako postoji uska suradnja među europskim institucijama“, rekao je talijanski socijaldemokrat David Sassoli i novi predsjednik Europskog parlamenta.

Kako bi uvjerila zastupnike, Ursula von der Leyen iznijela svoju europsku viziju te posebno naglasila plan za Europski zeleni dogovor protiv klimatskih promjena. Nakon što je istaknula zajedničku potrebu „za zdravim planetom kao našim najvećim izazovom i odgovornosti”, von der Leyen je predložila ambicioznije ciljeve u pogledu emisija CO2, uz smanjenje od 50 % do 55 % do 2030. te se obvezala podnijeti plan za „Zeleni dogovor za Europu” i „europski zakon o klimi“ u prvih 100 dana svojeg mandata. Također je najavila planove za održiva europska ulaganja (također djelomičnom konverzijom sredstava EIB-a u „klimatsku banku”) kako bi u razdoblju od deset godina osigurala 1 bilijun EUR u ulaganjima. Obećala je, također, da će osigurati jednakost spolova u svom kolegiju povjerenika i pozvala na poboljšanja sustava „vodećih kandidata”.

„Preko 200 milijuna ljudi glasalo je na Europskim izborima. Europa ima utjecaj. Europa želi preuzeti odgovornost za sebe u svijetu. Stoga mi je potrebna vaša pomoć i potpora. To je najvrjednija stvar koju imamo. Živjela Europa! Es lebe Europa! Vive l'Europe ! Long live Europe!“ – rekla je Ursula von der Leyen.

Manfred Weber, vođa kluba zastupnika Europske pučke stranke, pružio je potporu njezinoj nominaciji: „Europa treba djelovati. Europa treba stabilnost. To je novi početak za nas kršćanske demokrate. Želimo zasukati rukave i raditi s Ursulom von der Leyen kao predsjednicom Komisije.“

Klub zastupnika socijalista (S&D) i klub Renew Europe također su joj dali potporu.

„Ne želimo institucionalnu krizu koja će dodatno odgoditi promjene koje su Europi potrebne. No potrebna su nam jamstva da će se u sljedećih nekoliko godina Europa moći nositi s izazovima s kojima je suočena.“ – poručila je Iratxe García Pérez, predsjednica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

„Naš je klub spreman podržati Vas ako možete pokazati potrebnu hrabrost i snagu kako bi Europa dobila svoju nezavisnost.“ – rekao je Dacian Cioloș, predsjednik Kluba Renew Europe.

No Ursula von der Leyen nije dobila potporu svih klubova zastupnika u Europskom parlamentu.

„Ukratko, ono što nam je potrebno jest potpuna promjena tijeka kako bismo se suočili s trostrukom prijetnjom našem društvu, okolišu i demokraciji, a Vi predlažete tek manje izmjene i povrh svega ništa konkretno.“ – rekao je Philippe Lamberts, supredsjednik Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza. 

„S govorom obavijenim socijalizmom na taj način nećete moći uvjeriti klub zastupnika Identitet i demokracija i stoga ćemo glasati protiv Vas.“ – poručio je Jörg Meuthen, potpredsjednik Kluba zastupnika Identitet i demokracija.

Raffaele Fitto, supredsjednik Europskih konzervativaca i reformista: „Rekli ste prije nekoliko dana da poštujete ulogu Parlamenta i ispravno ste rekli da je Parlament srce demokracije. No želio bih reći da stvari funkcioniraju samo ako svatko poštuje sustav.“

„Smatram da naš projekt za budućnost Unije, socijalne Unije, Unije koja poštuje klimu, miroljubive Unije, nije kompatibilan s Vašim i to je danas postalo očito. Zato danas, nažalost, nećemo moći glasati za Vas.“ – rekao je Martin Schirdewan, predsjednik Konfederalnog kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Nakon uspješnog osvajanja potrebne većine glasova, Ursula von der Leyen će voditi Europsku komisiju sljedećih pet godina.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER